Croissanty na cieście drożdżowym

2 (1 ocen)

  • 16 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Przepis na pyszne croissanty. Są czasochłonne ale moje dzieci nie chcą jeść już tych sklepowych.

  • 16 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Zaczyn: 100 ml mleka pełnotłustego, 85 g mąki pszennej typ 600-750, ¼ łyżeczki drożdży instant Ciasto: 270 g masła w temperaturze pokojowej, 220 ml mleka pełnotłustego, 400 g mąki pszennej typ 600-750, 50 g cukru, ¾ łyżeczki soli (5 g), 1 łyżeczka masła roztopionego, 1 łyżka drożdży instant (5 g), 1 jajko + 1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Croissanty na cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki po upieczeniu 1. 1.Późnym wieczorem zrobić zaczyn. Dodaj drożdże do mleka i wymieszaj, a następnie wsyp mąkę i połącz. Odstaw na noc w temperaturze pokojowej (minimum 8 godzin).

    2.Wymieszaj w misie miksera z przystawką haka lub ręcznie wszystkie składniki na ciasto oraz wcześniej przygotowany zaczyn. wyrabiaj przez 10 minut w przypadku miksera a 20 ręcznie. Przełóż do naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

    3.Blat lub stolnice oprósz mąką rozwałkuj ciasto na kwadrat. Zawiń ciasto we folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie masło pokrój w grube plastry, które ułóż na papierze do pieczenia w kształt kwadratu. Przykryj je od góry kolejnym kawałkiem papieru i rozwałkuj na kwadrat o boku 18,5 cm (najlepiej odrysować sobie wymiary ołówkiem na papierze). Schowaj do lodówki.

    4.Ciasto wyjmij z lodówki, zdejmij folię rozwałkuj na kwadrat o boku ok. 30 cm. Na środku połóż masło wyjęte z folii i zawiń do środka cztery boki ciasta tak, by masło było zupełnie schowane w środku. Teraz ciasto trzeba będzie odpowiednio rozwałkować, czynność tą trzeba powtórzyć 3 razy co godzinę. Pierwsze wałkowanie należy rozpocząć zaraz po złożeniu ciasta.

    5. Kwadrat delikatnie rozwałkuj, by ciasto osiągnęło wielkość 20×60 cm. Złóż na trzy: najpierw jeden bok składamy do środka, następnie drugi bok ciasta nakładamy na ten złożony. Przypomina to składanie na trzy kartki papieru formatu A4. Przełóż ciasto na drewnianą deskę oprószoną mąką, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Następnie powtórz czynność jeszcze 2 razy pamiętając żeby po każdym razie chłodziło się godzinę w lodówce.

    6.Schłodzone ciasto wyjmij na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na prostokąt o krótszym boku 23 cm o grubości około 1/2 cm. Nierówności odetnij.
    Pozaznaczaj na cieście miejsca nacięć, tak aby trójkąty miały 10 cm u podstawy. Możliwe, że będzie trzeba zmarnować kilka centymetrów ciasta – ale minus jeden rogal, pozwoli uformować resztę piękniutkich. Przełóż wycięte trójkąty na deskę, przykryj folią i włóż na 20 minut do lodówki (łatwiej będzie je formować).

    7.Wyjmij trójkąty z zamrażarki i natnij każdego na środku postawy na głębokość około 2 cm. Naciągnij końcówkę rogalika. Croissanta zwijaj zaczynając od podstawy. Końcówki boków wyginaj w przeciwne strony, rolując. W połowie jeszcze bardziej naciągnij czubek croissanta i skończ rolować. Ogonek rogalika schować pod spód.

    8. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Ułóż po 6 rogalików na blaszce. Rogale mocno rosną. Posmaruj je glazurą z jajka i kremówki. Tuż przed pieczeniem napełnij blaszkę wrzącą wodą i połóż ją na spód piekarnika. Piecz croissanty przez 20 minut, a następnie odwróć blaszkę i dopiekaj przez następne 6-7 minut. Powtórz pieczenie z drugą partią rogalików. Jedz z ulubionymi dodatkami np. konfiturą

Porady

Proponuję obejrzenie filmików jak zwijać rogaliki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować