Beza z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza.
Białka spieniamy na wolnych obrotach, dodajemy szczyptę soli. Dalej zwiększamy obroty miksera na średnie i ubijamy białka na sztywno. Ustawiamy obroty miksera na najwyższe i od razu dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Cały cukier musi się rozpuścić w białkach, najlepiej to sprawdzić rozcierając pianę między palcami czy nie ma już kryształków cukru. Jeśli cukier się rozpuścił dodajemy sok z cytryny chwilę ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie szpatułką.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o wielkości 22 cm. Papier kładziemy na blaszkę, wykładamy bezę i formujemy robiąc na środku wgłębienie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 5 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, a po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni Celsjusza i suszymy beze jeszcze przez 1,45. Studzimy razem z piekarnikiem przy zamkniętych drzwiczkach. Beze najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku lub szczelnie przykrytą ściereczką w temperaturze pokojowej.
2.Frużelina żurawinowa:
Żurawinę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier. Całość zagotować mieszając od czasu do czasu. Po zagotowaniu gotować jeszcze chwilę do momentu pękania owoców. Wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną z wodą, wymieszać, zagotować. Frużelina musi mieć konsystencje gęstego kisielu. Jeśli będzie za rzadka dodać jeszcze trochę rozrobionej mąki ziemniaczanej z wodą. Zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
3.Krem:
Schłodzoną śmietankę i schłodzony serek mascarpone przekładamy do miski dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Ubijamy na gęsty krem, najpierw na małych obrotach miksera stopniowo zwiększając do większych.
4.Przełożenie:
Beze przełożyć na paterę. Do wgłębienia w bezie przełożyć wystudzoną frużelinę. Na frużelinę wyłożyć krem, posypać świeżymi owocami żurawiny i ozdobić gałązkami rozmarynu. Beze przechowywać w lodówce do 2 dni.
Porady
Białka w temperaturze pokojowej. Pamiętajmy żeby dobrze rozpuścić cukier w białkach bo będzie nam wylatywał karmel Beza na wierzchu ma być chrupiąca a w środku piankowa.
Komentarze