Makowiec na cieście krucho-drożdżowym

  • wyświetlono: 3691 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej.

Joanna Tokarz
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 140min

Składniki

Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm

Masa makowa:
1/2 kg suchego maku
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego
2 jajka
60g masła
100g rodzynek
100g mieszanki keksowej
skórka otarta z 1 pomarańczy
100g orzechów włoskich
aromat migdałowy
ziarenka z 1 laski wanilii
ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu

Ciasto:
500g mąki
250g masła
2 jajka
4 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
60g drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli

cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec na cieście krucho-drożdżowym

  • Przygotowujemy masę makową1. Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut.
    Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami.
  • Gotowa masa2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1 h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę możemy wykorzystać od razu, pamiętajmy jednak by wcześniej ją zasmażyć. Możemy również przechowywać ją w lodówce do 4 dni.
  • Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części.
  • Płaty ciasta przekładamy masą makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę.

    Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli masę makową robimy od razu to nie wstawiajmy jej do lodówki, bo jest źle rozsmarować, a jeśli już była w lodówce to wyciągnijmy ją odpowiednio wcześniej, by zdążyła zmięknąć.
Makownik najlepszy jest jak poleży ok dwóch dni :)

KHWS_02-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczylaplacekciastamakWigiliaświętapieczeniewypiekiłatweBoże Narodzeniamakownikprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

makowiec krucho-drożdżowy

Dodane przez: agarybak76

Makowiec krucho- drożdżowy

Zmodyfikowałam dwa przepisy i wyszedł...

.

Dodane przez: Anitka0804

Makowiec w cieście krucho - drozdżowym

To ciasto nie ma sobie równych!...

Makowce krucho-drożdżowe

Dodane przez: ewelka93

Makowce krucho-drożdżowe

Przez długi okres zachowuje kruchość.

Makowiec krucho-drożdżowy

Dodane przez: otylia-sieczka

Makowiec krucho-drożdżowy

Przepis sprawdzony, który zawsze...

Makowiec na drożdżowym spodzie

Dodane przez: ewiczka2304

Makowiec na drożdżowym spodzie

Choć nie przepadam za makowcami...

makowiec

Dodane przez: ania-gotuje

Świąteczny Makowiec krucho drożdżowy z bakaliami

Ten przepis to efekt moich wieloletnich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE