Makowiec na cieście krucho-drożdżowym

4.49 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 20 min

W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm

    Masa makowa:
    1/2 kg suchego maku
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego
    2 jajka
    60g masła
    100g rodzynek
    100g mieszanki keksowej
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    100g orzechów włoskich
    aromat migdałowy
    ziarenka z 1 laski wanilii
    ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu

    Ciasto:
    500g mąki
    250g masła
    2 jajka
    4 żółtka
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    60g drożdży
    4 łyżki cukru
    szczypta soli

    cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Pieczeń

Makowiec na cieście krucho-drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy masę makową 1. Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut.
    Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami.
  • Gotowa masa 2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1 h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę możemy wykorzystać od razu, pamiętajmy jednak by wcześniej ją zasmażyć. Możemy również przechowywać ją w lodówce do 4 dni.
  • Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części 3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części.
  • Płaty ciasta przekładamy masą makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę.

    Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli masę makową robimy od razu to nie wstawiajmy jej do lodówki, bo jest źle rozsmarować, a jeśli już była w lodówce to wyciągnijmy ją odpowiednio wcześniej, by zdążyła zmięknąć. Makownik najlepszy jest jak poleży ok dwóch dni :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować