Tort dla fanów miętowych smaków w świątecznym wydaniu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO CZEKOLADOWE:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła
80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2/3 szklanki kakao
3 duże jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
KREM MIĘTOWY:
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
400 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru, przesianego
1 – 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego lub do smaku
odrobina zielonego barwnika w żelu dobrej jakości
Tort czekoladowo-miętowy w świątecznej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Ciasto pieczemy w trzech tortownicach o wymiarach 21 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy i odstawiamy.
W garnuszku umieszczamy masło, roztapiamy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodajemy przesiane kakao i mieszamy rózgą kuchenną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka , cukier i wanilię ubijamy do puszystości. Dodajemy masę czekoladową i dokładnie miksujemy. Dodajemy śmietanę na zmianę ze suchymi składnikami, mieszamy już tylko szpatułką do połączenia się składników.
Przygotowane formy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do nich w równej ilości ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
2.W misie miksera umieszczamy śmietankę kremówkę, mascarpone i zielony barwnik. Miksujemy do otrzymania gęstego kremu. Dodajemy przesiany cukier puder chwilkę miksujemy. Na koniec dodajemy ekstrakt lub aromat miętowy do smaku, krótko miksujemy.
3.Poncz
Mieszamy składniki ponczu. Odstawiamy.
4.Składanie tortu.
Tort najlepiej składać w rancie cukierniczym.
Na podkładzie do tortu lub paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem. Blat nasączamy ponczem. Wykładamy drugą połowę kremu, przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy pozostałym ponczem.
Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
5.W garnuszku gotujemy mleko zwykłe z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy.
W misce za pomocą miksera najlepiej ręcznego ucieramy masło na jasną i puszystą masę. Zajmie to około 20 minut.
Do utartego masła dodajemy łyżka po łyżce ostudzone mleko zwykłe z cukrem.
Następnie łyżka po łyżce dodajemy mleko w proszku.
Po dodaniu ostatniej łyżki mleka w proszku całość miksujemy jeszcze około 5 minut na najwyższych obrotach.
Do małej miseczki odkładamy 5 łyżek kremu w białym kolorze. Resztę kremu barwimy na zielono. Zostawiamy 10 łyżek kremu do dekoracji.
Tort wyjmujemy z lodówki i za pomocą skrobek do tynkowania tortu lub długiego noża nakładamy część zielonego kremu milky way. Tort wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy tort z lodówki i tynkujemy pozostałym kremem.
6.Dekoracja
7 stożkowych wafelków do lodów przekrawamy delikatnie wzdłuż, najlepiej nożem z piłką. Kolejne 3 wafelki przekrawamy mniej więcej w połowie wzdłuż. Każdy przygotowany wafelek smarujemy zielonym kremem milky way. 7 z nich przyklejamy do boków tortu, a 3 ustawiamy na górze tortu. Przygotowany rękaw cukierniczy z tylką napełniamy zielonym kremem maślanym i wyciskamy na wafelki kleksy miejsce przy miejscu. Choineczki możemy przystroić gwiazdkami anyżu.
Z białego kremu wyciskamy wzory wokół tortu i choinek. Tort przechowujemy w lodówce do 4 dni. Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Porady
Uwaga na wafelki potrafią się bardzo kruszyć przy przecinaniu dlatego warto zaopatrzyć się w większą ilość. Barwniki najlepiej zamówić przez internet.
Komentarze