Ciasto ze śliwkami i startym kruchym ciastem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto do popołudniowej kawki,

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    100 g masła
    80 g cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    60 ml jogurtu naturalnego
    2 żółtka
    szczypta soli
    1/2 kg śliwek węgierek
    1 łyżka kisielu
    na bezę:
    2 białka
    60 ml cukru
    1 łyżka kisielu bez cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ze śliwkami i startym kruchym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO ZE ŚLIWKAMI - SPOSÓB PODANIA 1. Wyrobić ciasto – wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać masło, posiekać długim nożem, dodać cukier, żółtka i jogurt, zagnieść ciasto ręką. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, resztę odłożyć do lodówki.
    Proszek kisielu rozsypać siteczkiem na ciasto.
    Śliwki umyć, przepołowić i usunąć pestki. Tak przygotowane ułożyć na ciasto skórką do dołu.
    Przygotować bezę – białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier a następnie kisiel. Bezę wyłożyć na śliwki.
    Resztę ciasta utrzeć na bezę na tarce o dużych oczkach.
    Piec 40 minut w temp. 180 °C.

Porady

Podawać posypane cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować