Ciasto ze śliwkami i startym kruchym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyrobić ciasto – wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać masło, posiekać długim nożem, dodać cukier, żółtka i jogurt, zagnieść ciasto ręką. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, resztę odłożyć do lodówki.
Proszek kisielu rozsypać siteczkiem na ciasto.
Śliwki umyć, przepołowić i usunąć pestki. Tak przygotowane ułożyć na ciasto skórką do dołu.
Przygotować bezę – białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier a następnie kisiel. Bezę wyłożyć na śliwki.
Resztę ciasta utrzeć na bezę na tarce o dużych oczkach.
Piec 40 minut w temp. 180 °C.
Komentarze