Ciasto z rabarbarem i kruszonką

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo proste i smaczne w przygotowaniu ciasto. W sezonie na rabarbar obowiązkowo gości na naszym stole :)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g roztopionego masła
    3/4 szklanki cukru
    500-600 g rabarbaru
    kruszonka: 100 g masła
    6-7 łyżek cukru pudru
    3 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Ciasto z owocami

Ciasto z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę połącz i włóż do lodówki. Jajka ubij z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Następnie małą strużką wlej roztopione, ostudzone masło. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i połącz z masą.
  • 2. Na dno foremki o wym.(24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ciasto i wyrównaj. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na niewielkie (1 cm) kawałki (nie ma konieczności obierania rabarbaru). Równomiernie porozkładaj na cieście. Posyp odłożoną w lodówce kruszonką. Ciasto piecz ok.40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Masło Jajka Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować