Ciasto z ptasim mleczkiem

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i efektowne ciasto na różne okazje, polecam na uroczystości rodzinne oraz święta. Ciasto wygląda kusząco nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Takim ciastem z pewnością zaskoczysz gości. Do przygotowania ciasta użyłam pianki - ptasie mleczko.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm

    Ciasto:

    8 jajek L
    szczypta soli
    pół szkl.oleju
    1 szkl.mąki pszennej tortowej
    1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl.kakao
    1 szkl.cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    660 ml śmietany kremówki 30-36 %
    500 g serka mascarpone
    1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
    4 łyżki cukru pudru (można dać więcej w zależności od smaku)
    5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody

    Dodatkowo:

    2 galaretki malinowe
    ptasie mleczko

    Polewa:

    0,5 kostki masła lub margaryny
    0,5 szkl.cukru pudru
    3-4 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    2-3 łyżki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptasie mleczko. 1. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, wrzucać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką wlewać olej cały czas miksując, stopniowo wsypywać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Miksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp. 170 C. Po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia, następnie przekroić na pół.

    Połowę śmietanki oraz połowę serka schłodzić w zamrażalniku ok. 30 min. Połowę żelatyny zalać 1/4 szkl. zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na 10 min. Śmietankę z serkiem ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku, zmiksować krótko. Żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali, lub w garnku na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany, wymieszać energicznie i wlać do ubitej śmietany, krótko zmiksować, wyłożyć na przekrojony spód ciasta. Ułożyć 3 rzędy ptasiego mleczka. Ciasto włożyć do lodówki.
  • Ciasto z ptasim mleczkiem. 2. Galaretkę rozpuścić w 4 szkl. wrzątku. Gdy ostygnie i zacznie tężeć wylać na ciasto, między ptasie mleczko, najlepiej zrobić to łyżką. Ciasto odstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze ściągnęła.
  • Ciasto z ptasim mleczkiem. 3. Przygotować drugą warstwę kremu jak wyżej i rozsmarować równomiernie na galaretce i ptasim mleczku. Przyłożyć drugą połowę ciasta, delikatnie dognieść.

    Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka na mały ogień, gdy masło się rozpuści wsypać cukier puder przesiany przez sitko. Mieszać do rozpuszczenia, następnie zdjąć z ognia i wsypać kakao oraz wrzucić napęczniałą żelatynę i wymieszać energicznie. Pozostawić chwilę do przestygnięcia, następnie rozsmarować po wierzchu ciasta.

Porady

Ciasto z ptasim mleczkiem wyszło wyjątkowo smaczne i kuszące idealnie sprawdzi się na imprezę dla dzieci oraz różne rodzinne okazje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować