Ciasto z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru. Na Zmniejszyć obroty miksera dodając po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajeczno-cukrowej, wszystko razem lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25-30 minut w temp. 180 s C. Gdy ostygnie za pomocą nitki i noża przekroić na pół.
2.Wykonanie masy:
Budyń wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem dodając rozpuszczony budyń. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej. Margarynę lub masło utrzeć na puch dodając po łyżce budyń i czekoladę.
Galaretki rozpuścić w 5 szklankach wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
3.Wykonanie polewy; Margarynę roztopić z cukrem, ostudzić i dodać kakao, wymieszać. Jajko ubić na puch, wymieszać z polewą.
Komentarze