Ciasto z ptasim mleczkiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 25-30 minut.
Ostudzić i odciąć wierzch. Biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu truskawkowego i ułożyć warstwę truskawek pokrojonych w plasterki.
2.Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać żelatynę. Masę przełożyć na warstwę truskawek i wyrównać powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut masa powinna już zastygnąć.
3.Na warstwę śmietany układamy Ptasie Mleczko które kroimy najpierw na kawałki część na pół a część na 1/4 długości. Układamy je jedno przy drugim na całej powierzchni przeplatając w niektórych miejscach truskawkami.
4.Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Zimną galaretką która już prawie zastyga zalewamy wierzch ciasta aby pokryła całe Ptasie Mleczko. Wstawiamy do lodówki aby galaretka dobrze zastygła.
Komentarze