Ciasto biszkoptowe z masą budyniową oraz dżemami :cukiniowym oraz porzeczkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

słodko kwaskowe ciasto przekładane masa budyniowa dżemem z cukini i dżemem porzeczkowy-bardzo smaczne-na każda okazje!polecam

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    200 g cukru pudru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    Krem budyniowy:
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier wanilinowy
    250 g masła
    1/2 l mleka
    mały słoik dżemu z cukini( przepis na dżem dodany w poradach
    mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
    Polewa kakaowa:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    oraz posypka na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto biszkoptowe z masą budyniową oraz dżemami :cukiniowym oraz porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek ,następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając.Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut,
    .Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy blaty.
    Krem budyniowy :
    Odlewamy 1 szklankę mleka i resztę gotujemy .
    W drugiej szklance mieszamy maki z cukrem wanilinowym.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.
    Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem.
    Przełożenie:
    Na pierwszym blacie rozprowadzamy dżem porzeczkowy i połowę masy budyniowej-przykrywamy drugim blatem biszkoptowym -rozsmarowujemy dżem z cukini i rozprowadzamy drugą połowę masy budyniowej-przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym, polewamy polewą kakaową .
    Polewa kakaowa
    Składniki na polewę łaczymy, dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały płomień, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i polewamy wierzch.
    Ciasto schładzamy
    ,Smacznego.

Porady

blaszka o wym 30 na 30 cm. Dzem z cukini: Składniki 5 porcji 2,5 kg cukinii 1\2 kg cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią 2 galaretki zielone o smaku agrestowym 2 5 łyżeczki kwasku cytrynowego Przygotowanie 1. Cukinie obrać ze skóry, odrzucić gniazda nasienne i pestki. Następnie pokroić ją w drobną kostkę, dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i odstawić na kilka godzin. 2. Z cukinii odlać nadmiar soku i usmażyć na małym ogniu do momentu aż się rozpadnie. Następnie dodać cukry, wymieszać. A na koniec dodać galaretki agrestowe, wymieszać, aż się dokładnie rozpuszczą. 3. Dżem przekładać do słoiczków. Zakręcać. 4. Słoiczki można zapasteryzować, lecz niekoniecznie. U mnie były pasteryzowane kilka minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować