Ciasto biszkoptowe z masą budyniową oraz dżemami :cukiniowym oraz porzeczkowym

  • wyświetlono: 182 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

słodko kwaskowe ciasto przekładane masa budyniowa dżemem z cukini i dżemem porzeczkowy-bardzo smaczne-na każda okazje!polecam

118676133_306263087332359_5260937475200504750_n
  • 12 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
200 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Krem budyniowy:
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
250 g masła
1/2 l mleka
mały słoik dżemu z cukini( przepis na dżem dodany w poradach
mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
Polewa kakaowa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
oraz posypka na wierzch

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto biszkoptowe z masą budyniową oraz dżemami :cukiniowym oraz porzeczkowym

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek ,następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając.Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut,
    .Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy blaty.
    Krem budyniowy :
    Odlewamy 1 szklankę mleka i resztę gotujemy .
    W drugiej szklance mieszamy maki z cukrem wanilinowym.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.
    Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem.
    Przełożenie:
    Na pierwszym blacie rozprowadzamy dżem porzeczkowy i połowę masy budyniowej-przykrywamy drugim blatem biszkoptowym -rozsmarowujemy dżem z cukini i rozprowadzamy drugą połowę masy budyniowej-przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym, polewamy polewą kakaową .
    Polewa kakaowa
    Składniki na polewę łaczymy, dokładnie mieszamy i wstawiamy na mały płomień, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i polewamy wierzch.
    Ciasto schładzamy
    ,Smacznego.

Porady

blaszka o wym 30 na 30 cm.
Dzem z cukini:
Składniki
5 porcji
2,5 kg cukinii
1\2 kg cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
2 galaretki zielone o smaku agrestowym
2 5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie

1. Cukinie obrać ze skóry, odrzucić gniazda nasienne i pestki. Następnie pokroić ją w drobną kostkę, dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i odstawić na kilka godzin.
2. Z cukinii odlać nadmiar soku i usmażyć na małym ogniu do momentu aż się rozpadnie. Następnie dodać cukry, wymieszać. A na koniec dodać galaretki agrestowe, wymieszać, aż się dokładnie rozpuszczą.
3. Dżem przekładać do słoiczków. Zakręcać.
4. Słoiczki można zapasteryzować, lecz niekoniecznie. U mnie były pasteryzowane kilka minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserdżem porzeczkowyplacekświętaciasto na świętaciasto z masądzem z cukiniciasto na imieninybiszkoptowe z dzememdeserprzekładane ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

dwukolorowe ciasto z masą

Dodane przez: Bożena Z.

Dwukolorowe ciasto z masą budyniową

Dwusmakowe ciasto przełozone...

krówkowyprzekładaniec

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto tofi z masa budyniową

Ciasto o smaku TOFFI z maśą...

gotowe ciasto

Dodane przez: rene70

Ciasto metrowiec z masą budyniową

To ciasto to smak mojej beztroskiej...

Szybkie, tanie oraz kruche ciasto z dżemem i kruszonką

Dodane przez: Di bloguje

Szybkie, tanie oraz kruche ciasto z dżemem...

Możecie je również upiec, gdy najdzie...

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

Dodane przez: suzana

ULUBIONE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

Jedno z najprostszych i najlepszych...

Smaczne imieninowe ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Imieninowe ciasto z masą budyniową

Szukasz pomysłu na ciasta imieninowe?...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE