Ciasto z mango i masą budyniową

  • wyświetlono: 226 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubię ciasta przekładane bo są smaczne ale też ładnie się prezentują.\ Dziś jedną z mas jest masa na bazie pulpy z mango do której dodałam jabłka i galaretkę cytrynową. Ciasto polecam nie tylko na weekend, może być fajnym pomysłem na zbliżające się Święta.

zzewa
  • 12 porcje

Składniki

Biszkopt

5 jajek ( M )
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szk cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa

750 ml mleka
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
250 g masła

Masa mango

3 szk pulpy z mango
2 duże jabłka
2 galaretki cytrynowe

Polewa

1/3 kostki masła
4 łyżki mleka
1/3 szk cukru
1 listek żelatyny
4 łyżki kakao

Dodatkowo

złoto jadalne

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z mango i masą budyniową

  • 1. Dno blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
    Białka ubić dodając porcjami cukier.
    Potem dodawać po jednym żółtku.
    Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
    Masę przełożyć do blaszki i wstawić formę do piekarnika.
    Biszkopt piec 40 minut a potem wystudzić go i przekroić na dwa placki.
  • 2. Część mleka zagotować a w pozostałym wymieszać budynie z cukrem.
    Do gotującego się mleka wlać budyń i energicznie mieszając gotować przez chwilę.
    Budyń w garnku dokładnie zakryć folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu i wystudzić go.
    Gdy wystygnie utrzeć masło i dodając porcjami budyń utrzeć gładka masę.
  • 3. Jabłka pokroić w kostkę i poddusić pod przykryciem z 1/5 szklanki wody.
    Gdy jabłka będą miękkie dodać pulpę z mango i podgrzać.
    Na koniec wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, schłodzić do momentu lekkiego ścięcia.
  • 4. W rondelku podgrzać składniki polewy ale bez żelatyny.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a potem odcisnąć ją z nadmiaru wody i dodać do polewy.
    Polewę dokładnie wymieszać z żelatyną i lekko schłodzić.
  • 5. Pierwszy placek ułożyć w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć masę budyniową, wyrównać łopatką z ząbkami ( lub gładko ) i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Potem wyłożyć masę mango i zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.
    Na koniec ciasto polać przygotowaną polewą a gdy polewa zastygnie posypać jadalnym złotem.
  • 6. Ciasto schłodzić w lodówce a na około 30 minut przed podaniem wyjąć je z lodówki i pokroić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiebiszkoptjabłkamangoDeserna słodkociastamasa budyniowamasana każda okazjęświąteczne ciastaciasta przekładanebiszkopt czekoladowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto wiśniowe z masą budyniową :)

Dodane przez: mlodakuchareczka

Ciasto wiśniowe z masą budyniową

Ciasto dla osób ceniących lekkość...

krówkowyprzekładaniec

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Ciasto tofi z masa budyniową

Ciasto o smaku TOFFI z maśą...

gotowe ciasto

Dodane przez: rene70

Ciasto metrowiec z masą budyniową

To ciasto to smak mojej beztroskiej...

Ciasto kakaowe z masą budyniową i truskawkami

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Ciasto kakaowe z masą budyniową i truskawkami

Lekkie i orzeźwiające ciasto kakaowe...

Smaczne imieninowe ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Imieninowe ciasto z masą budyniową

Szukasz pomysłu na ciasta imieninowe?...

Ciasto architekta z masą budyniową

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto architekta z masą budyniową

Jest z nim trochę pracy, ale warto...