Ciasto z dżemem porzeczkowym , masą budyniową i prażonymi wiórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto:
Ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy. Potem dodajemy żółtka i na koniec przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temp. 180 st. około 30 minut.
2.KREM:
1 szklankę mleka zagotowujemy. W drugiej szklance mleka mieszamy żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia.
-----------Margarynę ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodajemy wcześniej ugotowany zimny budyń.
3..KOKOSOWA POSYPKA:
Margarynę rozpuszczamy na dużej patelni. Dodajemy wiórki kokosowe i prażymy aż wiórki się zrumienia. Odstawiamy do wystygnięcia.
-------------------------------------------------------
Zimne ciasto przekrawamy na dwie części. Obie części dobrze nasączamy wodą z alkoholem i sokiem z cytryny.
Na jedną cześć ciasta smarujemy1\3 dżemu porzeczkowego a nastepnie rozprowadzamy krem budyniowy. Na kremie rozprowadzamy kolejną część dżemu .
Przykrywamy drugą częścią ciasta. Nakładamy pozostały dżem a następnie zarumienione zimne wiórki kokosowe.
Komentarze