Ciasto biszkoptowe z makiem, cytrynową pianką i brzoskwiniami

4.4 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was słodki przepis na jedno z tych ciast, na które przepis otrzymała mama od koleżanki z pracy. Połączenie dwóch biszkoptów - klasycznego i makowego z cytrynową pianką i słodkimi, soczystymi brzoskwiniami tworzy fantastyczną całość! Jest to ciasto, któremu absolutnie nikt się nie oprze! Łatwe! Szybkie! Pyszne! Koniecznie spróbujcie!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 22x30 )

    BISZKOPT KLASYCZNY:

    * żółtko  8 szt

    * jajko - 2 szt

    * cukier - 0,5 szkl

    * mąka pszenna  0,5 szkl

    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    BISZKOPT MAKOWY:

    * białko  8 szt

    * cukier - 1 szkl

    * mąka pszenna - 0,5 szkl

    * mak - 0,5 szkl

    * proszek do pieczenia -1 łyżeczka

    PIANKA CYTRYNOWA:

    * galaretka cytrynowa - 2 szt

    * śmietana 36% - 500 ml

    * cukier puder - 6 łyżek

    * brzoskwinie - ok. 200 g
Wystaw ocenę:

4.4 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki Pianka

Ciasto biszkoptowe z makiem, cytrynową pianką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT KLASYCZNY:

    Żółtka z całymi jajkami ubijamy ok. 10 minut na puch.

    Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia ( stopniowo ) miksując na najmniejszych obrotach lub ręcznie.

    Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 15 minut w 180C.

    Studzimy.

    BISZKOPT MAKOWY:

    Białka ubijamy na sztywno dodając p[od koniec cukier.

    Dodajemy przesianą mąkę z makiem oraz proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.

    Pieczemy w tej samej formie przez ok. 15 minut w 180C.

    Studzimy.

    PIANKA CYTRYNOWA:

    Do 500 ml wrzątku wsypujemy galaretki, studzimy.

    Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder.

    Wlewamy zimne, lekko tężejące galaretki, miksujemy.

    Dodajemy pokrojone w kawałeczki brzoskwinie.

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt klasyczny kroimy na 2 blaty.

    Pierwszy układamy w formie.

    Smarujemy połową pianki, układamy biszkopt makowy, dociskamy.

    Wykładamy resztę masy i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.

    Chłodzimy przez noc.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Galaretka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.48 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

ciasto      z biszkoptami

To może cię zainteresować