Ciasto biszkoptowe z makiem, cytrynową pianką i brzoskwiniami

  • wyświetlono: 2117 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Dziś mam dla Was słodki przepis na jedno z tych ciast, na które przepis otrzymała mama od koleżanki z pracy. Połączenie dwóch biszkoptów - klasycznego i makowego z cytrynową pianką i słodkimi, soczystymi brzoskwiniami tworzy fantastyczną całość! Jest to ciasto, któremu absolutnie nikt się nie oprze! Łatwe! Szybkie! Pyszne! Koniecznie spróbujcie!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 25 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

( 22x30 )

BISZKOPT KLASYCZNY:

* żółtko  8 szt

* jajko - 2 szt

* cukier - 0,5 szkl

* mąka pszenna  0,5 szkl

* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

BISZKOPT MAKOWY:

* białko  8 szt

* cukier - 1 szkl

* mąka pszenna - 0,5 szkl

* mak - 0,5 szkl

* proszek do pieczenia -1 łyżeczka

PIANKA CYTRYNOWA:

* galaretka cytrynowa - 2 szt

* śmietana 36% - 500 ml

* cukier puder - 6 łyżek

* brzoskwinie - ok. 200 g

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto biszkoptowe z makiem, cytrynową pianką i brzoskwiniami

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT KLASYCZNY:

    Żółtka z całymi jajkami ubijamy ok. 10 minut na puch.

    Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia ( stopniowo ) miksując na najmniejszych obrotach lub ręcznie.

    Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 15 minut w 180C.

    Studzimy.

    BISZKOPT MAKOWY:

    Białka ubijamy na sztywno dodając p[od koniec cukier.

    Dodajemy przesianą mąkę z makiem oraz proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.

    Pieczemy w tej samej formie przez ok. 15 minut w 180C.

    Studzimy.

    PIANKA CYTRYNOWA:

    Do 500 ml wrzątku wsypujemy galaretki, studzimy.

    Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder.

    Wlewamy zimne, lekko tężejące galaretki, miksujemy.

    Dodajemy pokrojone w kawałeczki brzoskwinie.

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt klasyczny kroimy na 2 blaty.

    Pierwszy układamy w formie.

    Smarujemy połową pianki, układamy biszkopt makowy, dociskamy.

    Wykładamy resztę masy i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.

    Chłodzimy przez noc.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkabiszkoptmakbrzoskwiniepianka

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: ilka

Ciasto z pianką cappuccino i brzoskwiniami

Ciasto dla wszystkich 'kawoszów".

Ciasto z cytrynową pianką

Dodane przez: e-jola1

Ciasto z cytrynową pianką

Mocno cytrynowe ciasto z orzeźwiającym...

image-0fxvg9r

Dodane przez: Magster

CIASTO MAKOWE Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI

Ciasto które powstało z poświątecznych...

Ciasto z makiem i masą cytrynową

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO Z MAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM

Pyszne ciasto na świąteczny stół....

Biszkopt z kremem budyniowym, brzoskwiniami i cytrynową pianką

Dodane przez: gotowaniepomojemu.pl

Biszkopt z kremem budyniowym, brzoskwiniami...

Pyszna propozycja do weekendowej...

CIASTO Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ I CYTRYNOWĄ PIANKĄ - bez pieczenia!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto z masą truskawkową i cytrynową pianką

Tym razem mamy dla Was przepyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE