Ciasto z kremem budyniowym w kratkę

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z kremem budyniowym, bardzo delikatne z dodatkiem do nadzienia lekko kwaskowego dżemu – w kratkę. Trochę zabawy a wygląd i smak ciasta jest super.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 tortownica o śr. 24 cm
    Składniki ciasto:
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków(pojemność szklanki -200 ml)
    2 szklanki mąki
    ½ kostki margaryny – u mnie Kasia
    2 duże jajka
    Szczypta soli
    1 łyżeczka sody
    1,5 łyżki kakao + 1,5 łyżki mąki
    3 łyżki powideł śliwkowych
    1 szklanka chłodnego mleka
    Tłuszcz do formy
    Folia spożywcza
    Krem budyniowy:
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki cukru
    ½ szklanki cukru pudru
    ¾ l mleka
    3 łyżki powideł śliwkowych
    25 dag masła
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Budynie

Ciasto z kremem budyniowym w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Składniki sypkie – mąkę, sodę wymieszać. Do utartej masy dodać powidła, mleko oraz składniki sypkie, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części- do 1 dodać kakao a do 2 dodać mąkę, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Połowę białek dodać do części jasnej i połowę do części ciemnej, delikatnie wymieszać. Tortownice natłuścić, wylać do jednej ciasto ciemne a do drugiej ciasto ciemne. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni 20 minut do suchego patyczka. Wystudzone ciasta pociąć na paski 1 cm.
    Na mleku ugotować z 2 łyżkami cukru budyń, wystudzić pod przykryciem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem na puszystą masę. Potem porcjami dodawać budyń, ucierać na jednolitą masę.
    Tortownicę wyłożyć folią – ułożyć paski ciasta ciemnego w odległości na szerokość 1cm od siebie. Posmarować kremem. Potem ułożyć jasne paski w miejscach kremu, posmarować połowę dżemu śliwkowego, potem krem budyniowy. Powtórzyć czynność. Schłodzić ciasto, potem dowolnie udekorować pozostałym kremem i powidłami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto przed podaniem kroić w poprzek pasków by powstała kratka.

Porady

1.ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień od wykonania. 2.do składania ciasta dobrze jest użyć formy mniejszej od tej w której było pieczone ciasto, lepiej przylega do boków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować