Kruche ciasto i owoce to połączenie, które zawsze smakuje. Dodatkowo ciasto jest tanie i szybkie w przygotowaniu. Cóż więcej mogę napisać- nic, tylko upiec i kosztować:).
Kruchy z śliwkami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wykonujemy w niej kopczyk. Następnie dodajemy pozostałe
składniki ciasta i zagniatamy je
2.Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części.
3.Jedną z części wałkujemy i wykładamy nią dno przygotowanej blaszki. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, po czym posypujemy je delikatnie kaszą manna.
Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na połowę i wyjmujemy z nich pestki. Połówki śliwek układamy koło siebie na posypane kaszką ciasto. Śliwki układamy skórką do dołu.
4.Na owoce wykładamy piankę budyniową.
Na piankę ścieramy drugą część ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.
5.BUDYNIOWA PIANKA:Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy budynie śmietankowe. Całość delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na śliwy.
Komentarze