Ciasto kakaowe z kremem budyniowym

4.44 (181 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradzi. Ale choć jest bardzo prosty w wykonaniu, to efekt jest pyszny. Mamy tutaj kakaowy biszkopt oraz słodki, rozpływający się w ustach, krem budyniowy. A do tego polewa czekoladowa. Ciasto jest naprawdę pyszne.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 szklanki wody
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżek kakao
    5 jajek
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Masa budyniowa
    2 budynie waniliowe z cukrem
    600 ml mleka
    250 g masła
    Kilka kropelek olejku rumowego lub waniliowego

    Polewa
    Pół kostki margaryny
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.44 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowe z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować, dodać cukier (3/4), gdy się rozpuści dodać olej i kakao. Wszystko ze sobą wymieszać, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
    Białka jajek ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Do ubitej masy powoli wlewać wystudzoną masę kakaową. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość delikatnie wymieszać łopatką.
    Blaszkę o wymiarach ok. 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto i piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Poczekać aż ostygnie i przekroić na dwa blaty.

    Masło wyciągnąć z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy. W makutrze utrzeć masło, dodając po łyżce ugotowanego wcześniej, zimnego, budyniu. Dodać olejek rumowy. Na koniec ucierać chwilę, aż masa stanie się jednolita i pulchna.

    Na spód ciasta wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem lekko docisnąć.

    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować