Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

  • wyświetlono: 4359 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto. Mięciutkie kakaowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z ananasem. Do tego domowa polewa. Ciasto idealne na podwieczorek.

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na biszkopty:

Biszkopty x 3:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
1 puszka ananasa w syropie

Na polewę:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. W ten sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
  • 2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy dokładnie odsączone z syropu i pokrojone ananasy, dokładnie mieszamy łyżką.
  • 3. Przekładanie: Wystudzone biszkopty przekładamy kremem.
  • 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto.
  • 5. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc.
  • 6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoananaskrem budyniowykakaopolewa czekoladowamlekoimprezaPoczęstunekdomowe ciastoowocowe ciastoprzekładane ciastociasto z polewąciasto z krememciasto z kremem budyniowymskładane ciastopolewa domowaananasowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: juchab

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Wiadomo, że połączenie maku i jabłek...

Biszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Biszkoptowe ciasto z kremem i ryżem preparowanym

Pyszne ciasto z biszkoptem przypominającym...

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

To proste, jasno-ciemne, ucierane...

Ciasto biszkoptowe z kremem

Dodane przez: KuchcikGotuje

Ciasto biszkoptowe z kremem

Proste ciasto biszkoptowe z mega...

MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM...

Delikatne, kakaowy biszkopt pokryty...

Ananasowe z kremem budyniowym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto ananasowe z kremem budyniowym

Delikatny biszkopt przełożony lekkim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE