Ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lato, to wymarzony czas na ciasta z owocami. Są proste, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 7 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki
    - olej: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 3 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2.5 łyżeczki
    - jagody: 500 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z jagodami 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.
    Ciasto wlać do formy 40 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce (mrożonych nie rozmrażać!). Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Jeśli góra za bardzo się będzie przypiekać - przykryć wierzch folią aluminiową. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować