To jedno z moich ulubionych ciast. Robię je z różnymi owocami sezonowymi. Wychodzi puszyste, wysokie, pyszne. Smakuje tak pomiędzy ciastem drożdżowym, a ucieranym.
Maślane ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUSZONKA: Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce. Wyrabiamy je między palcami aż uzyskamy postać kruszonki. Kruszonkę odstawiamy na bok.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijamy kilka minut. Po zużyciu całego cukru powinniśmy otrzymać gęstą, sztywną, błyszczącą pianę. Dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę ubijamy. W tym momencie piana może opaść, ale nie należy się tym przejmować.
Kolejno do ciasta dodajemy maślankę i mąkę. Mieszamy już wszystkie składniki szpatułką, krótko – tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do formy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy równomiernie jagody. Następnie całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni tzn. do suchego patyczka.
Jeśli używamy jagód mrożonych to należy je wcześniej rozmrozić i osączyć dokładnie na ręczniku papierowym.
Życzę smacznego
Komentarze