Ciasto z czerwoną porzeczką

4.49 (181 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W lecie obowiązkowo ciasto z porzeczkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    6 łyżek cukru
    50 g masła
    200 g śmietana 18 %
    2 szklanki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody
    3 krople olejku śmietankowego

    masło do wysmarowania tortownicy

    2 szklanki porzeczek
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Ciasto z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki oczyścić, umyć i osuszyć na sicie.
    Owoce pomieszać z cukrem i mąką.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem . Dodawać miękkie masło , śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą , i w dalszym ciągu miksować.
    Dodać delikatnie połowę przygotowanych porzeczek .
    Ciasto przełożyć do tortownicy i na wierzch wyłożyć pozostałe porzeczki.
    Pieczenie 40 min - 180 stopni.
    Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować