Ciasto tortowe z kremem czekoladowym, galaretką i malinami

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty lekki jak chmurka biszkopt nasączony ponczem, przekładany kremem śmietanowo-czekoladowym z dużą ilością malin zatopionych w galaretce. Całość tworzy pyszną kompozycję niczym najlepszy tort. Jest wilgotne i nie przesłodzone. Bardzo polecam na różne okazje. Nie jest pracochłonny ;)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25/40 cm

    Biszkopt:

    6 jaj

    1 szklanka drobnego cukru

    1 szklanka mąki tortowej używam Młynomag

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Krem czekoladowy:

    600 ml śmietanki kremówki

    100 g mlecznej czekolady

    100 g gorzkiej czekolady

    3 łyżki cukru pudru

    2 listki żelatyny



    Poncz:

    ½ szklanki przegotowanej wody

    100 ml rumu lub wódki

    1 łyżeczka cukru

    1 łyżka soku z cytryny



    Warstwa malinowa:

    40 dag mrożonych lub świeżych malin

    2 galaretki malinowe

    Dodatkowo:

    ½ szklanki frużeliny malinowej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Ciasto tortowe z kremem czekoladowym, galaretką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Mąkę tortową wymieszać w misce razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec cały czas miksując wsypywać stopniowo łyżka po łyżce cukier aż do skończenia, masa ma być gęsta i lśniąca, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, zmiksować.

    Do masy jajecznej wsypywać partiami przesianą mąkę, wmieszać ręcznie samą rózgą miksera aby nie utracić konsystencji piany . Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy (samo dno) wyrównać. Piec około 30-35 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół.

    Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Tak aby otrzymać dwa blaty. Najlepiej go upiec dzień wcześniej przed złożeniem.
  • 2. Krem czekoladowy:

    100 ml śmietanki dobrze podgrzać w garnuszku. Do gorącej dodać połamane czekolady, odczekać dwie minuty i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Żelatynę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec wsypać cukier puder, dodać ostudzoną ale płynną masę czekoladową i żelatynę, całość krótko zmiksować tylko do połączenia.

    Składniki ponczu wymieszać ze sobą.

    Galaretkę rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Zostawić do wystudzenia.
  • 3. Jeden blat biszkopta umieścić powrotem w formie której go piekliśmy, nasączyć połową ponczu, posmarować frużeliną malinową, wyłożyć większą połowę czekoladowego kremu , przykryć drugim blatem biszkopta, nasączyć ponczem, wyłożyć resztę czekoladowego kremu.

    Do chłodnej galaretki wsypać zamrożone maliny, gdy tylko zacznie tężeć, natychmiast wylać na krem czekoladowy. Chłodzić całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować