Ciasto tortowe z kremem czekoladowym, galaretką i malinami

  • wyświetlono: 199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Puszysty lekki jak chmurka biszkopt nasączony ponczem, przekładany kremem śmietanowo-czekoladowym z dużą ilością malin zatopionych w galaretce. Całość tworzy pyszną kompozycję niczym najlepszy tort. Jest wilgotne i nie przesłodzone. Bardzo polecam na różne okazje. Nie jest pracochłonny ;)

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25/40 cm

Biszkopt:

6 jaj

1 szklanka drobnego cukru

1 szklanka mąki tortowej używam Młynomag

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Krem czekoladowy:

600 ml śmietanki kremówki

100 g mlecznej czekolady

100 g gorzkiej czekolady

3 łyżki cukru pudru

2 listki żelatyny



Poncz:

½ szklanki przegotowanej wody

100 ml rumu lub wódki

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soku z cytryny



Warstwa malinowa:

40 dag mrożonych lub świeżych malin

2 galaretki malinowe

Dodatkowo:

½ szklanki frużeliny malinowej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto tortowe z kremem czekoladowym, galaretką i malinami

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Mąkę tortową wymieszać w misce razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec cały czas miksując wsypywać stopniowo łyżka po łyżce cukier aż do skończenia, masa ma być gęsta i lśniąca, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, zmiksować.

    Do masy jajecznej wsypywać partiami przesianą mąkę, wmieszać ręcznie samą rózgą miksera aby nie utracić konsystencji piany . Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy (samo dno) wyrównać. Piec około 30-35 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół.

    Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Tak aby otrzymać dwa blaty. Najlepiej go upiec dzień wcześniej przed złożeniem.
  • 2. Krem czekoladowy:

    100 ml śmietanki dobrze podgrzać w garnuszku. Do gorącej dodać połamane czekolady, odczekać dwie minuty i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Żelatynę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec wsypać cukier puder, dodać ostudzoną ale płynną masę czekoladową i żelatynę, całość krótko zmiksować tylko do połączenia.

    Składniki ponczu wymieszać ze sobą.

    Galaretkę rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Zostawić do wystudzenia.
  • 3. Jeden blat biszkopta umieścić powrotem w formie której go piekliśmy, nasączyć połową ponczu, posmarować frużeliną malinową, wyłożyć większą połowę czekoladowego kremu , przykryć drugim blatem biszkopta, nasączyć ponczem, wyłożyć resztę czekoladowego kremu.

    Do chłodnej galaretki wsypać zamrożone maliny, gdy tylko zacznie tężeć, natychmiast wylać na krem czekoladowy. Chłodzić całą noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latogalaretkaCiastodeseryMalinyciasto biszkoptowewiosnakomuniaCiasto z galaretkąjesieńkrem czekoladowyDzień Matkidla gościciasto z malinamina rozne okazje

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i...

To najlepsze ciasto z truskawkami...

Ciasto z galaretką i malinami

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto z galaretką i malinami

To wyśmienite ciasto jest moim...

ciasto

Dodane przez: viki2903

CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI

Bardzo kremowe i delikatne

Biszkopt z kremem, malinami i galaretką-pyszne i łatwe ciasto

Dodane przez: smaki-katriny

Biszkopt z kremem, malinami i galaretką-pyszne...

Jako, ze sezon na maliny jeszcze...

ciacho

Dodane przez: marysiaz

Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką

Podczas robienia tego ciasta przeniosłam...

Ciasto tortowe z kremem mascarpone, brzoskwiniami i biszkopcikami

Dodane przez: Babcia Tereska

Ciasto tortowe z kremem mascarpone, brzoskwiniami...

Biszkoptowe z dwoma kremami z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE