Tortowe ciasto makowe z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalewam wrzątkiem, pozostawiam na 20 minut, cedzę, studzę, mielę 2 razy. Cukier, żółtka, margarynę ucieram, dodaję miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia, sodę , mak, mieszam, dodaję ubitą na sztywno pianę z białek, mieszam.
2.Ciasto wlewam do blaszki, piekę godzinę w temp. 180 stopni. Studzę.
3.Białka ubijam z cukrem na parze, aż cukier się rozpuści, masa zgęstnieje. Masę zestawiam, ucieram, dodaję po kawałku margaryny ciągle ucierając. Do kremu dodaję rozpuszczoną we wrzątku i ostudzoną kawę, ucieram.
4.Ciasto kroję na 2 płaty. Jeden płat smaruję dżemem i połową kremu, przykrywam drugim płatem ciasta i resztą kremu.
5.Na wierzchu ciasta widelcem robię dekoracyjny wzorek. Całość posypuję kawą przetartą przez sitko. Pokrojone ciasto dekoruje kwiatkami z płatków migdałowych i śliwek suszonych.
Komentarze