Ciasto tortowe serowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i jednocześnie mieszać łopatką. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175 *.
2.Z biszkoptu zdrapać skórkę i ułożyć do blaszki. Blaszkę wcześniej wyżej zabezpieczyć papierem do pieczenia.
3.masa budyniowa- Na mleku z cukrem ugotować budynie. Odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a potem masło. Trochę ostudzić i wylać równomiernie na przygotowany biszkopt w blaszce. (masa wyszła zielona, bo budyń był żółty a galaretka niebieska)
4.ciastka- Porozkładać biszkopty, lekko wciskając i ciasto schłodzić.
5.galaretka- Wodę zagotować, zdjąć z palnika i rozpuścić galaretki. Dodać frużelinę i wymieszać. Galaretkę ostudzić do lekkiego tężenia i rozlać równomiernie po biszkoptach. (ja, za szybko wylałam za mało gęstniejącą galaretkę i część biszkoptów wypłynęła. )
6.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z serem i Kajmakiem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
7.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, ostudzić do letniego i polać górę placka. Polewę wyrównać, dodatkowo można zrobić ozdobny wzorek, ząbkowaną packą.
8.Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze