Ciasto tortowe serowo-kajmakowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe, wielowarstwowe z masą budyniową i serową. Ciasto też z warstwą biszkoptów i galaretką. Takie ciasto może zastąpić tort.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2023-03-16
    BISZKOPT:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWO-GALARETKOWA:
    -1 l. mleka
    -2 budynie waniliowe
    -3 łyżki cukru
    -100 g. masła
    -1 galaretka jagodowa

    CIASTKA:
    -ok.300 g. podłużnych biszkoptów

    GALARETKA:
    -1 l. wody
    -200 ml. frużeliny truskawkowej, przetartej
    -3 galaretki truskawkowe

    KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -510 g. masy Kajmak
    -35 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -ok.200 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto tortowe serowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe serowo-kajmakowe 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i jednocześnie mieszać łopatką. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175 *.
  • Ciasto tortowe serowo-kajmakowe 2. Z biszkoptu zdrapać skórkę i ułożyć do blaszki. Blaszkę wcześniej wyżej zabezpieczyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto tortowe serowo-kajmakowe 3. masa budyniowa- Na mleku z cukrem ugotować budynie. Odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a potem masło. Trochę ostudzić i wylać równomiernie na przygotowany biszkopt w blaszce. (masa wyszła zielona, bo budyń był żółty a galaretka niebieska)
  • Ciasto tortowe serowo-kajmakowe 4. ciastka- Porozkładać biszkopty, lekko wciskając i ciasto schłodzić.
  • Ciasto tortowe serowo-kajmakowe 5. galaretka- Wodę zagotować, zdjąć z palnika i rozpuścić galaretki. Dodać frużelinę i wymieszać. Galaretkę ostudzić do lekkiego tężenia i rozlać równomiernie po biszkoptach. (ja, za szybko wylałam za mało gęstniejącą galaretkę i część biszkoptów wypłynęła. )
  • Ciasto tortowe serowo-kajmakowe 6. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z serem i Kajmakiem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
  • Ciasto tortowe serowo-kajmakowe 7. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, ostudzić do letniego i polać górę placka. Polewę wyrównać, dodatkowo można zrobić ozdobny wzorek, ząbkowaną packą.
  • Ciasto tortowe serowo-kajmakowe 8. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować