Ciasto tortowe, serowo- żelkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z ciemnymi biszkoptami z masą serową i żelką brzoskwiniową. Ciasto wyszło delikatne, tortowe, bardzo pyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY :2x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -10 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -510 g. masy Kajmak
    -35 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -500 ml. musu z brzoskwiń
    -500 ml. syropu z puszek
    -150 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka brzoskwiniowa
    -50 ml. wody do żelatyny
    -20 g. żelatyny

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. mlecznej czekolady
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -ok.150 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto tortowe, serowo- żelkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe, serowo- żelkowe 1. biszkopt- Dwa biszkopty upiec w blaszce 30x40.
  • Ciasto tortowe, serowo- żelkowe 2. Z obu biszkoptów zdrapać skórkę. Zapobiegnie to odklejaniu warstw.
  • Ciasto tortowe, serowo- żelkowe 3. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce co się piekł, tylko wyżej zabezpieczonej. Można go nasączyć jakby był za suchy.
  • Ciasto tortowe, serowo- żelkowe 4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z serem i Kajmakiem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać. Ciasto schłodzić.
  • Ciasto tortowe, serowo- żelkowe 5. Żelka- Brzoskwinie zblendować na mus i dodać z powrotem do syropu, ale większego naczynia. Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Wlać do przygotowanego musu z syropem i szybko wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na masę serową w blaszce.
  • Ciasto tortowe, serowo- żelkowe 6. Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić.
  • Ciasto tortowe, serowo- żelkowe 7. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, ostudzić do letniego i polać górę placka. Polewę wyrównać a potem ząbkowaną packą zrobić wzorek. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
  • Ciasto tortowe, serowo- żelkowe 8. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować