Ciasto z ciemnymi biszkoptami z masą serową i żelką brzoskwiniową. Ciasto wyszło delikatne, tortowe, bardzo pyszne.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
BISZKOPT KAKAOWY :2x:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-10 g. kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
-1 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-510 g. masy Kajmak
-35 g. żelatyny
-ok.150 ml. wody
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-500 ml. musu z brzoskwiń
-500 ml. syropu z puszek
-150 ml. wody do galaretki
-1 galaretka brzoskwiniowa
-50 ml. wody do żelatyny
-20 g. żelatyny
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. mlecznej czekolady
-100 g. gorzkiej czekolady
-ok.150 ml. śmietanki 30 %
Ciasto tortowe, serowo- żelkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Dwa biszkopty upiec w blaszce 30x40.
2.Z obu biszkoptów zdrapać skórkę. Zapobiegnie to odklejaniu warstw.
3.Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce co się piekł, tylko wyżej zabezpieczonej. Można go nasączyć jakby był za suchy.
4.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z serem i Kajmakiem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać. Ciasto schłodzić.
5.Żelka- Brzoskwinie zblendować na mus i dodać z powrotem do syropu, ale większego naczynia. Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Wlać do przygotowanego musu z syropem i szybko wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na masę serową w blaszce.
6.Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić.
7.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, ostudzić do letniego i polać górę placka. Polewę wyrównać a potem ząbkowaną packą zrobić wzorek. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Komentarze