Ciasto Santoska

4.42 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Santoska zachwyca smakiem. Połączenie kruchego ciasta z kajmakiem, orzechami i masą kawową to istna petarda dla podniebienia. Już dawno nie jadłam tak pysznego deseru. Gdy zobaczyłam to ciasto na blogu "Zjem to" od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Długo nie czekałam, gdyż zbliżały się imieniny mojego Mężczyzny i to dla niego upiekłam to fantastyczne ciacho. Pozmieniałam w nim trochę proporcje niektórych składników. Ciasto idealne na wyjątkowe okazje jak imieniny, urodziny czy święta. Polecam każdemu :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    100 g zimnego masła

    180 g mąki pszennej

    40 g cukru pudru

    jajko

    łyżeczka proszku do pieczenia



    Ciasto orzechowe:

    4 białka

    70 g cukru

    50 g orzechów włoskich siekanych

    50 g orzechów włoskich zmielonych

    50 g wiórków kokosowych

    50 g wafelków Princessa orzechowa



    Krem:

    500 g mascarpone

    400 ml śmietanki 30%

    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    4 łyżki cukru pudru

    2 łyżki amaretto



    300 g kajmaku z puszki

    gorzkie kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.42 (221 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe

Ciasto santoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki (21x23cm) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut. Ostudzić.

    Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać cukier. Ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca a cukier się rozpuści. Dodać orzechy, kokos, drobno posiekane wafelki, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temp. 170 stopni. Ostudzić.

    Krem: Mascarpone i śmietanka mają być mocno schłodzone. W misie miksera utrzeć wszystkie składniki na puszysty, gęsty krem. 4 łyżki kremu odłożyć na rozety.

    Masę kajmakową podgrzać w garnuszku aby można było ją łatwo rozsmarować na kruchym cieście. Na kajmak wyłożyć połowę kremu, ciasto orzechowe, pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem poporcjować i każdy kawałek udekorować rozetą z kremu oraz posypać gorzkim kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.4 (226 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

santoska

4.47 (207 ocen)

Zdobywca nagrody

Toffi.

To może cię zainteresować