Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

4.49 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym przełożony krem kawowym. Pyszne połączenie trzech smaków w jednym cieście – orzechów, kajmaku i kawy. Ciasto mogą jeść też dzieci, bo smak kawy pochodzi od kawy zbożowej.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT ORZECHOWY:

    5 jajek
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    150 g zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    SERNIK KAJMAKOWY:

    1 kg twarogu zmielonego
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru
    250 g masy kajmakowej
    2 budynie toffi
    200 g śmietanki kremówki 30%
    szczypta soli

    KREM KAWOWY:

    250 g serka mascarpone
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    200 g masy kajmakowej
    2 łyżeczki kawy zbożowej
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wody
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt orzechowy oddzielając białka od żółtek. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli. Stale ubijając dodawać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, na wolniejszych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmielone orzechy wymieszać z kaszą manną, mąką i proszkiem do pieczenia. Suchą mieszankę wymieszać delikatnie razem z ubitymi jajkami. Przelać masę do formy o wymiarach 23 x 33 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 40 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 30 cm upuścić w formie biszkopt. Wystudzić.
  • 2. Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do misy miksera i razem z cukrem utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy i rozmieszaną masę kajmakową. Wlać śmietankę kremówkę, a na końcu w kilku porcjach wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Masę serową wylać do formy z wyłożonym papierem do pieczenia (23 x 33 cm). Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Po czym zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez 60 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki.
  • 3. Krem kawowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, wsypać kawę i wlać 1/2 szklanki śmietanki. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając trzepaczką. Kiedy masa będzie gładka i gorąca, dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż się rozpuści i przestudzić. Schłodzone mascarpone ubić razem z pozostałą śmietanką kremówką (1/2 szklanki) i połączyć z masę kajmakową. Nie ubijać długo.

    Biszkopt orzechowy przekroić na 2 blaty. Na każdym z nich posmarować 1/3 kremu kawowego. Biszkopt nałożyć na sernik częścią z kremem, całość odwrócić do góry nogami i przykleić drugi blat biszkoptu do sernika. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać gorzkim kakao. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować