Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

  • wyświetlono: 1304 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym przełożony krem kawowym. Pyszne połączenie trzech smaków w jednym cieście – orzechów, kajmaku i kawy. Ciasto mogą jeść też dzieci, bo smak kawy pochodzi od kawy zbożowej.

Mniam1
  • 30 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT ORZECHOWY:

5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
150 g zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

SERNIK KAJMAKOWY:

1 kg twarogu zmielonego
5 jajek
1/2 szklanki cukru
250 g masy kajmakowej
2 budynie toffi
200 g śmietanki kremówki 30%
szczypta soli

KREM KAWOWY:

250 g serka mascarpone
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
200 g masy kajmakowej
2 łyżeczki kawy zbożowej
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
kakao do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

  • 1. Przygotować biszkopt orzechowy oddzielając białka od żółtek. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli. Stale ubijając dodawać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, na wolniejszych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmielone orzechy wymieszać z kaszą manną, mąką i proszkiem do pieczenia. Suchą mieszankę wymieszać delikatnie razem z ubitymi jajkami. Przelać masę do formy o wymiarach 23 x 33 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 40 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 30 cm upuścić w formie biszkopt. Wystudzić.
  • 2. Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do misy miksera i razem z cukrem utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy i rozmieszaną masę kajmakową. Wlać śmietankę kremówkę, a na końcu w kilku porcjach wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Masę serową wylać do formy z wyłożonym papierem do pieczenia (23 x 33 cm). Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Po czym zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez 60 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki.
  • 3. Krem kawowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, wsypać kawę i wlać 1/2 szklanki śmietanki. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając trzepaczką. Kiedy masa będzie gładka i gorąca, dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż się rozpuści i przestudzić. Schłodzone mascarpone ubić razem z pozostałą śmietanką kremówką (1/2 szklanki) i połączyć z masę kajmakową. Nie ubijać długo.

    Biszkopt orzechowy przekroić na 2 blaty. Na każdym z nich posmarować 1/3 kremu kawowego. Biszkopt nałożyć na sernik częścią z kremem, całość odwrócić do góry nogami i przykleić drugi blat biszkoptu do sernika. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać gorzkim kakao. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechy włoskiesernikorzechyna słodkobudyńmasa krówkowakremówkaimprezakajmakmascarponekrem kawowydla gościkawa zbożowaciasto orzechowesernik kajmakowyciasta z krememduża blaszka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik kajmakowy z orzechami

Dodane przez: joanna30

Sernik kajmakowy z orzechami

Delikatny i kremowy, mocno kajmakowy...

image-0plew25

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto czekoladowe z masą kajmakową i śliwkami...

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe...

Sernik.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik z masą kajmakową i orzeszkami w miodzie

Jestem wielką fanką serników,w...

Mazurek orzechowo-kajmakowy

Dodane przez: joanna30

Mazurek orzechowo-kajmakowy

Przepis znalazłam na blogu "Mała...

sernik kajmakowy

Dodane przez: agarybak76

Sernik kajmakowy z jabłkami

Pyszne połączenie sera, kajmakowej...

sernik kajmakowy

Dodane przez: Górska Lidia

sernik kajmakowy

Łatwy w przygotowaniu, zawsze wychodzi...