Ciasto orzechowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto, a jego dodatki już typowo świąteczne. Jest łatwe w przygotowaniu.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
    200 g miękkiego masła
    3/4 szkl. cukru trzcinowego
    4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
    1 aromat pomarańczowy
    3/4 szkl. zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. cukru pudru
    sok z 1 pomarańczy
    1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto orzechowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z połową cukru. Żółtka oddzielić od białek i po jednym dodawać do ciasta nadal ucierając. Dodać aromat pomarańczowy, orzechy i ciągle ucierać. Dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciągle wyrabiać ciasto. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodać resztę cukru i ciągle ubijać. Dodać zmielone orzechy. Połączyć z ubitymi białkami przy pomocy łopatki. Całość przełożyć do ciasta. Delikatnie wmieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 24x24 cm. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 45 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Po wystudzeniu lukier z soku z pomarańczy i cukru pudru. Na wierzch dekoracja z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Skórką pomarańczową posypać od razu, zanim lukier zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować