Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach 37x25, piec 35 minut w 175 stop.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
2.Masa budyniowa :
Do wysokiego naczynia , wsypać proszek budyniowy, wlać szklankę soku, dokładnie wymieszać.
Pozostały sok przelać do garnka, zagotować.
Rozrobiony proszek budyniowy, wlać na gotujący sok, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej.
3.Gorącą masę budyniową wylać na pierwszą połowę biszkoptu, przykryć drugą połową ciasta.
4.Galaretkę rozpuścić mieszając w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego ale płynnego stężenia.
5.Pianka śmietankowa :
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce galaretki, dalej ubijać.
6.Wyłożyć śmietanę na ciasto, obsypać wierzch ciasta posypką czekoladową, odstawić do lodówki.
Komentarze