Ciasto pomarańczowe

4.48 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne i pyszne ciasto.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    jajka 3 szt,
    mąka pszenna 1/3 szk,
    mąka ziemniaczana 1 łyżka,
    kakao 2 łyżki,
    cukier 5 łyżek,
    proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki,
    woda 1 łyżka,
    Poncz:
    woda 1/4 szk,
    sok pomarańczowy 4 łyżki,
    Masa budyniowa:
    budyń śmietankowy 2 szt,
    sok pomarańczowy 150 ml,
    cukier 3/4 szk,
    masło 75 g,
    Galaretka:
    galaretka pomarańczowa 3 szt,
    Bita śmietana:
    śmietana 36 % 300 ml,
    cukier puder 3 łyżki,
    żelatyna 1 łyżeczka,
    Dodatkowo:
    czekolada mleczna 70 g
    herbatniki 12 szt,
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na piankę, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i małymi porcjami dodawać mąkę. Na koniec dodać wodę i całość zmiksować. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem pomarańczowym.
    Masa budyniowa:
    Sok pomarańczowy, 3/4 szklanki wody oraz cukier zagotować. W 1/2 szklanki wody rozrobić budynie i dodać je do gotującego się soku, wymieszać. Do gorącego budyniu dodać posiekane masło i całość zmiksować. Ciepłą masę wyłożyć od razu na biszkopt, na wierzchu ułożyć herbatniki i schłodzić w lodówce.
    Galaretka:
    Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody i ostudzić. Tężejącą galaretką wylać na herbatniki i schłodzić w lodówce.
    Bita śmietana:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Na koniec małymi porcjami wlewać żelatynę i miksować do momentu połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na galaretce. Całość posypać czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Ciasto schłodzić.

Porady

Galaretkę można przygotować dzień wcześniej. Przelać do formy o takiej samej wielkości w jakiej pieczony będzie biszkopt i odstawić do stężenia. Na następny dzień wyjąć i ułożyć na herbatnikach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować