Ciasto kawowo - pomarańczowe

  • wyświetlono: 3793 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 1

Jedno z lepszych ciast które przygotowałam. Jest lekkie i orzeźwiające bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po kolejny kawałek.

bieniaszka
  • 24 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt (na formę 20 x 36 cm):
6 jaj
1 szkl. cukru kryształu
3 budynie czekoladowe (bez cukru na ½ l mleka)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem pomarańczowy:
sok marchewkowo –bananowo –pomarańczowy typu Kubuś (ja użyłam 985 ml ale 900 ml wystarczy)
100 ml soku pomarańczowego
¾ szkl. cukru kryształu
3 budynie śmietankowe (bez cukru na ½ l mleka)
200 g masła

krem kawowy:
660 ml schłodzonej śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
¾ szkl. cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia kawy
3 płaskie łyżeczki żelatyny

dodatkowo:
3 paski czekolady mlecznej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kawowo - pomarańczowe

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka ciągle ubijając. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budynie przesiać i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na pół.
  • 2. Krem pomarańczowy: z soku odlać ¾ szklanki i rozprowadzić w nim budynie. Pozostały sok, sok pomarańczowy oraz cukier zagotować. Dodać dobrze rozmieszane budynie i zagotować ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Utrzeć na gładką masę.
  • 3. Krem kawowy: kawę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Dodać żelatynę i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia (można też użyć do tego mikrofalówki), lekko wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder oraz serek mascarpone. Na koniec stopniowo dodawać letnią (ale nie zimną) żelatynę.
  • 4. Na biszkopt wyłożyć krem pomarańczowy, z kremu kawowego odłożyć 5-6 łyżek a resztę wyłożyć na krem pomarańczowy, przykryć drugą połową biszkopta. Posmarować odłożonym kremem kawowym i posypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserplacekśmietanakawadeser do kawyorzeźwiające ciastosok pomarańczony

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kawowe

Dodane przez: Gosia123

Ciasto kawowe

Bardzo lubię ciasto kawowe. Te...

Ciasto pomarańczowe

Dodane przez: bedzedka

Ciasto pomarańczowe

Ciasto jest bardzo dobre, proste...

ciasto pomarańczowe

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto pomarańczowe

Tanie i proste w przygotowaniu...

CIASTO JOGURTOWO-KAWOWE

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO JOGURTOWO-KAWOWE

Ciasto na kakaowym biszkopcie z...

ciasto kawowe

Dodane przez: kromselka

CIASTO KAWOWE

ciasto kawowe z pyszną masą kappucino...

Ciasto mleczno-kawowe

Dodane przez: 2milutka

Ciasto mleczno-kawowe

Duży kawałek tortowego ciasta. Puszysty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE