Ciasto mocno pomarańczowe z jabłkami

5 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś w kuchni mam pracowity dzień co do wypieków, przygotowałam przepyszne ciasto mocno pomarańczowe z tego co miałam w domu takie trochę wymyślone ale za to tak smaczne że jeszcze takiego dobrego nie jadłam

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek M,

    2 łyżki mleka 2 %,

    1,5 szklanki cukru - szklanka 250 ml,

    1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową 15 g,

    1 średnia pomarańcza,

    2 spore jabłka 300 g,

    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    1 szczypta soli drobnej,

    1 szklanka oleju,

    2 szklanki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto mocno pomarańczowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski wbić całe jajka, wlać mleko i roztrzepać całość za pomocą widelca następnie wsypać cukier kryształ oraz przygotowany cukier ze skórką cytrynową dokładnie zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na pulchną masę. Gdy masa jest już bardzo ładnie zmiksowana wsypać mąkę, proszek do pieczenia a następnie wlać cały sok z wyciśniętej jednej pomarańczy razem z miąższem oraz olej i zmiksować do połączenia się wszystkich dodanych składników, do zmiksowanego ciasta dodać jabłka oczyszczone i pokrojone w większą kostkę a następnie wymieszać łyżką aby ciasto połączyło się z dodanymi jabłkami
  • ciasto 2. Przygotowane ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 32 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia ( przed ułożeniem papieru do blaszki robię z niego kulę którą zmaczam w mocno ciepłej wodzie odciskając nadmiar wody a następnie szybkim ruchem potrząsając doprowadzam do wyprostowania się papieru wtedy lepiej się układa w blaszce ). Piekarnik ustawić na 180 stopni i piec 50 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, 10 minut przed końcem pieczenia nakryć ciasto folią aluminiową ( błyszczącą stroną w kierunku ciasta ). Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i lekko ostudzić, po ostygnięciu razem z papierem przełożyć na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
  • ciasto 3. Ostygnięte już ciasto oddzielić od papieru do pieczenia i można już kroić, bardzo ładnie się kroi i nic się nie rozpada nie ma zakalca a jest mega pulchne i puchate no i oczywiście wspaniale czuć dodaną pomarańczę polecam wszystkim którzy lubią ciasta upiec i się przekonać
  • ciasto 4. Ciasto jak pisałam jest idealnie puchate i pulchne a zarazem wilgotne świetnie nadaje się do popołudniowej kawy i nie tylko można użyć go nawet na przyjęcie lub gdy spodziewamy się gości. Do tego ciasta można ugotować gorące kakao a można także z zimnym mlekiem. Ciasto jest w sam raz nie za słodkie a w ustach aż się rozpływa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować