Ciasto pomarańczowe

4.6 (5 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste w wykonaniu, wilgotne, nieziemsko pachnące pomarańczami, przepyszne!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kandyzowane pomarańcze:
    - 2 pomarańcze
    - 100 ml wody
    - 150 g cukru

    Składniki na ciasto:
    - skórka otarta z 1 pomarańczy
    - 190 g jogurtu naturalnego
    - 100 g masła
    - 3 jaja
    - 220 g mąki pszennej
    - pół łyżeczki sody oczyszczonej
    - 140 g cukru
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kandyzowane pomarańcze:
    Pomarańcze dokładnie wyszorować i sparzyć. Pokroić w plasterki grubości 4 mm. W szerokim garnku zagotować wodę z cukrem. Wrzucić pomarańcze i gotować 15 minut.
    Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Na dno ułożyć plasterki pomarańczy, jeden obok drugiego. Syrop z gotowania odstawić, przyda się w dalszym etapie przygotowania ciasta.

    Ciasto:
    Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, pozostawić do przestudzenia. W misce wymieszać jogurt, jajka i masło. Następnie dodać resztę składników, wymieszać tylko do połączenia się składników. Masę przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 160 stopni, około 40 minut. Po tym czasie wyjąć gorące ciasto, zdjąć obręcz tortownicy. Jeśli wyrosła górka, należy ją ściąć. Ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyka i nasączyć syropem z pomarańczy, zostawiając 4 łyżki syropu. Gdy ciasto wystygnie, przewrócić je i polać pozostałym syropem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować