Proste w wykonaniu, wilgotne, nieziemsko pachnące pomarańczami, przepyszne!
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na kandyzowane pomarańcze:
- 2 pomarańcze
- 100 ml wody
- 150 g cukru
Składniki na ciasto:
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 190 g jogurtu naturalnego
- 100 g masła
- 3 jaja
- 220 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 140 g cukru
Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kandyzowane pomarańcze:
Pomarańcze dokładnie wyszorować i sparzyć. Pokroić w plasterki grubości 4 mm. W szerokim garnku zagotować wodę z cukrem. Wrzucić pomarańcze i gotować 15 minut.
Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Na dno ułożyć plasterki pomarańczy, jeden obok drugiego. Syrop z gotowania odstawić, przyda się w dalszym etapie przygotowania ciasta.
Ciasto:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, pozostawić do przestudzenia. W misce wymieszać jogurt, jajka i masło. Następnie dodać resztę składników, wymieszać tylko do połączenia się składników. Masę przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 160 stopni, około 40 minut. Po tym czasie wyjąć gorące ciasto, zdjąć obręcz tortownicy. Jeśli wyrosła górka, należy ją ściąć. Ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyka i nasączyć syropem z pomarańczy, zostawiając 4 łyżki syropu. Gdy ciasto wystygnie, przewrócić je i polać pozostałym syropem. Smacznego!
Komentarze