Szybkie i łatwe ciasto, pachnące pomarańczami. Idealny przepis do pieczenia razem z dziećmi.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
180 g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
200 ml oleju
200 ml soku z pomarańczy, najlepszy świeżo wyciśnięty
skórka z 2 pomarańczy
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pomarańczowe ciasto z olejem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę o średnicy 24- 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać olej, sok z pomarańczy i pomarańczową skórkę. Szybko wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i wymieszać, tylko do połączenia się składników.
3. Przełożyć do przygotowanej foremki i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto schłodzić przez około 15 minut i wyjąć z formy.
Porady
Dla mocniejszego efektu ciasto można nakłuć wykałaczką i nasączyć świeżym sokiem z pomarańczy.
Komentarze