Ciasto marchewkowe z serową kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od masy serowej,Kasię ucieramy na puch,wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder,wrzucamy jajko i dokładnie miksujemy, na końcu dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg,wsypujemy proszek budyniowy,wlewamy sok z cytryny i krótko miksujemy do połączenia.Masę serową przekładamy do worka cukierniczego i odcinamy końcówkę.
Piekarnik nastawić na 180 C,blaszkę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia,jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę,na najwyższych obrotach miksera.Do miski przesiać mąkę,z sodą i cynamonem,cały czas ubijając masę jajeczną wlewać na przemian olej i mieszankę mączną aż do wykończenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Marchew mocno odcisnąć z soku,dodać ją do masy i delikatnie wymieszać łyżką,wylać masę na blaszkę,wyrównać wierzch i workiem cukierniczym z masą serową zrobić kratkę na cieście marchewkowym.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50 min.do suchego patyczka.
Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na 20 min.następnie wyjąć na blat.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem,najlepsze na drugi dzień,tylko jest mały problem,mała blaszka...szybko znika ;-)
Komentarze