Ciasto marchewkowe z masą serową

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto marchewkowe o smaku piernika, przełożone serową masą, pokryte mleczną polewą i ozdobione karmelizowaną marchewką. Polecam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 400g marchewki (4-5 sztuk średniej wielkości, 2 szklanki po starciu),
    - 6 dużych jajek,
    - 1 szklanka cukru,
    - 3/4 szklanki oleju,
    - 2 szklanki mąki pszennej,
    - 3 łyżki dżemu morelowego,
    - 2 łyżki przyprawy do pierników,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1 łyżeczka sody.
    Masa serowa:
    - 1kg zmielonego sera białego,
    - 1 szklanka cukru,
    - 200g masła (kostka),
    - 4 żółtka,
    - 2 budynie śmietankowe (bez cukru),
    - 1/2 szklanki mleka.
    Mleczna polewa:
    - 3/4 szklanki mleka w proszku (26%),
    -1/4 szklanki płynnego mleka,
    - 2 łyżki cukru pudru.
    Ozdoby:
    - 4 małe, młode marchewki (ok. 200g),
    - 2 łyżki masła,
    - 1 łyżka miodu lub może być zwykły cukier,
    - małe listki mięty.
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Ciasto marchewkowe z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, gdy ma dużo soku lekko odciskamy.
    Całe jajka z cukrem ubijamy mikserem na wysokich obrotach (ok. 3 min.)Dodajemy stopniowo olej (na 3 razy) i cały czas ubijamy (ok. 3 min.)
    Do ubitej masy wsypujemy przesianą mąkę wymieszana z sodą i proszkiem do pieczenia, marchewkę, przyprawę do pierników i dżem morelowy . Mieszamy masę mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników.
    Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem, natartej olejem i posypanej bułką tartą formy (24x34), wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok. 60 min. (do suchego patyczka).
    Ciasto studzimy, przekrawamy na pół.
    2. Masa serowa:
    Żółtka z cukrem miksujemy i mieszamy z serem.
    Masło roztapiamy, dodajemy masę serową i zagotowujemy stale mieszając. Budynie roztrzepujemy w mleku i wlewamy do gorącej masy serowej, cały czas mieszamy (masa szybko przywiera do spodu naczynia). Lekko zagotowujemy.
    Ciepłą masą smarujemy jedną część wystudzonego ciasta i przykrywamy drugą częścią ciasta.
    3. Mleczna polewa:
    Mleko w proszku, cukier puder i płynne mleko mieszamy do połączenia się składników (miksujemy mikserem w małym wysokim naczyniu). Gdy polewa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze troszeczkę mleka w płynie. Polewy nie podgrzewamy ani nie gotujemy.
    Polewę rozprowadzamy równomiernie po całym cieście.
    4 Ozdoby.
    Marchewkę myjemy, obieramy (gdy jest młodziutka nie musimy) wrzucamy do małej ilości gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Marchewkę studzimy, kroimy w grubsze plasterki.
    Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy pokrojoną marchewkę i lekko podsmażamy, dodajemy miód lub cukier i jeszcze przez chwilkę smażymy.
    Ciasto ozdabiamy wystudzoną marchewką i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Marchewka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować