Ciasto marchewkowe z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, gdy ma dużo soku lekko odciskamy.
Całe jajka z cukrem ubijamy mikserem na wysokich obrotach (ok. 3 min.)Dodajemy stopniowo olej (na 3 razy) i cały czas ubijamy (ok. 3 min.)
Do ubitej masy wsypujemy przesianą mąkę wymieszana z sodą i proszkiem do pieczenia, marchewkę, przyprawę do pierników i dżem morelowy . Mieszamy masę mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem, natartej olejem i posypanej bułką tartą formy (24x34), wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok. 60 min. (do suchego patyczka).
Ciasto studzimy, przekrawamy na pół.
2. Masa serowa:
Żółtka z cukrem miksujemy i mieszamy z serem.
Masło roztapiamy, dodajemy masę serową i zagotowujemy stale mieszając. Budynie roztrzepujemy w mleku i wlewamy do gorącej masy serowej, cały czas mieszamy (masa szybko przywiera do spodu naczynia). Lekko zagotowujemy.
Ciepłą masą smarujemy jedną część wystudzonego ciasta i przykrywamy drugą częścią ciasta.
3. Mleczna polewa:
Mleko w proszku, cukier puder i płynne mleko mieszamy do połączenia się składników (miksujemy mikserem w małym wysokim naczyniu). Gdy polewa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze troszeczkę mleka w płynie. Polewy nie podgrzewamy ani nie gotujemy.
Polewę rozprowadzamy równomiernie po całym cieście.
4 Ozdoby.
Marchewkę myjemy, obieramy (gdy jest młodziutka nie musimy) wrzucamy do małej ilości gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Marchewkę studzimy, kroimy w grubsze plasterki.
Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy pokrojoną marchewkę i lekko podsmażamy, dodajemy miód lub cukier i jeszcze przez chwilkę smażymy.
Ciasto ozdabiamy wystudzoną marchewką i listkami mięty.
Komentarze