Ciasto marchewkowe z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto marchewkowe – słodkie nadziane białym serkiem i budyniem marchewkowym. Bardzo sycące ciasto i smaczne. Dodatek w postaci nadzienia powoduje że ciasto kolorowo i bardzo apetyczne. Idealny dodatek do kawy czy też herbaty na chłodne zimowe dni. To ciekawa alternatywa dl a ciasta biszkoptowego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    Forma – tortownica o śr. 25 cm
    1 i 1/3 szklanki maki tortowej(pojemność szklanki 220 ml)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
    ¾ szklanki oleju bez zapachu
    ¾ szklanki startej na tarce o śr. oczkach marchwi(dobrze odciśniętej)
    3 duże jajka lub 4 małe
    Szczypta sól
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta do formy
    Masa biała:
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    3 serki homogenizowane o smaku waniliowym -3x150 ml
    Masą marchewkowa:
    900 ml gęstego soku o smaku marchewki
    1 duża łyżka cukru
    2 budynie o smaku waniliowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta z warzyw

Ciasto marchewkowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: formę na ciasto natłuścić, wysypać bułka tartą, odstawić. Jajka wybić, dodać szczyptę soli, cukier – ubić na sztywno. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę wymieszać. Do pulchnej masy jajecznej dodać składniki sypkie, olej i marchew – wymieszać dokładnie. Wylać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lekko podgrzanego piekarnika – piec do suchego patyczka w temp. 180 około 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto przekroić na 2 krążki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie – około 1/3 szklanki, odstawić do spęcznienia, potem podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się. Na soku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Serki wymieszać z cukrem pudrem, wlać porcjami wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na spodni krążek nałożyć ½ masy budyniowej, schłodzić kilka minut. Następnie nałożyć masę białą(niewielką część zostawić do dekoracji). Przykryć drugim krążkiem, docisnąć, schłodzić kilka minut. Na wierzch wyłożyć pozostała masę budyniową. Udekorować dowolnie wierzch ciasta(u mnie do dekoracji użyłam masę serową i plastry marchewki gotowane w cukrze). Całość schłodzić w lodówce całą noc.

Porady

1. zamiast serka można użyć śmietanki do nadzienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować