Ciasto które pokochają wszyscy. Zachwyca nawet największych sceptyków. Jest dziecinnie proste i znika natychmiast po podaniu. Przepis poznałam w mojej ukochanej Szkocji.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka pszenna: 2 szklanki
- cukier biały kryształ: 2 szklanki
- proszek do pieczeczenia: 1 łyżeczka
- soda oczyszczna: 1 łyżka
- cynamon mielony: 1 łyżka
- marchewka: 4 sztuki
- olej (oleju powinno być 3/4 szklanki): 150 mililitrów
- masło w kostce: 2 łyżki
- cukier puder do masy: 1 szklanka
- serek naturalny kremowy: 2 sztuki
- aromat wanilinowy (Aromat waniliowy do smaku, wystarczy kilka kropel): 1 łyżka
- jajka - ciasto: 4 sztuki
Ciasto marchewkowe "theresa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, cukier, sodę, cynamon, proszek do pieczenia, olej i jajka. Dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy ( śr. 28cm). Spód powinien być wyłożony papierem do pieczenia a boki posmarowane 1 łyżką masła.
Piec w 180 stopniach ok 45-50 minut. Wyjąć, przestudzić.
Do wysokiego naczynia przełożyć serek naturakny, masło, cukier puder. zmiksować na gładką masę, dodać aromat waniliowy, miksować jeszcze chwilę.
Posmarować wystudzone ciasto. Wierzch oprószyć cynamonem
Komentarze