Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem ,dodać kolejno żółtka, olej,mąkę z proszkiem .Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 części.
Do pierwszej dodajemy kakao i kilka kropel olejku rumowego .Do drugiej mak i kilka kropel olejku migdałowego. Do 3 wiórki i kilka kropel olejku śmietankowego.Wykladamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kolejno warstwami 1,2,3.Upiec na złoty kolor w 180 stopniach .Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upieklo.
Upieczone ciasto studzimy. Gdy ostygnie ,należy je przekroić na pół. Nasączyć sokiem z brzoskwiń.
Krem:
Ugotować budyń. Ostudzić. Połączyć z margaryną, na koniec dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Przełożyć ciasto .Przykryć drugim blatem ciasta .Polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
Polewa:
Rozpuścić na ogniu margarynę z cukrem i mlekiem .Zdjac z ognia dodać kakao wymieszać energicznie .
Komentarze