Ciasto makowo-kokosowe

4.5 (190 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto makowo kokosowe z kremem i brzoskwiniami

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Kostka margaryny
    5 jajek
    1,5 szkl. Cukru
    4 łyżki oleju
    2 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    3/4 szkl.maku
    3 łyżki wiórek kokosowych
    Olejek rumowy
    Olejek migdałowy
    Olejek śmietankowy


    Krem:
    2 budynie śmietankowe
    Cukier waniliowy
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    Kostka margaryny

    Puszka brzoskwiń

    Polewa:
    125 g margaryny
    1/2 szkl cukru pudru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki mleka

    Płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Ciasto

Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem ,dodać kolejno żółtka, olej,mąkę z proszkiem .Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 części.
    Do pierwszej dodajemy kakao i kilka kropel olejku rumowego .Do drugiej mak i kilka kropel olejku migdałowego. Do 3 wiórki i kilka kropel olejku śmietankowego.Wykladamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kolejno warstwami 1,2,3.Upiec na złoty kolor w 180 stopniach .Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upieklo.
    Upieczone ciasto studzimy. Gdy ostygnie ,należy je przekroić na pół. Nasączyć sokiem z brzoskwiń.

    Krem:
    Ugotować budyń. Ostudzić. Połączyć z margaryną, na koniec dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Przełożyć ciasto .Przykryć drugim blatem ciasta .Polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
    Polewa:

    Rozpuścić na ogniu margarynę z cukrem i mlekiem .Zdjac z ognia dodać kakao wymieszać energicznie .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mak Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować