Takich lodów nie spotkałam jeszcze w żadnej lodziarni, ale nic nie stało na przeszkodzie, żeby zrobić je domowym sposobem. Polecam, gdyż smak oddaje 100% zapachu lawendy i nie zmienia się nawet po obróbce.
Lody lawendowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagęszczone i pół szklanki kremówki wlać do garnuszka. Wsypać kwiatki lawendy i zagotować. Odstawić do wystudzenia na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Aromat z kwiatów będzie bardziej intensywny.
2.Ponownie zagotować i odcedzić. W między czasie utrzeć żółtka z cukrem i wlewać cienkim strumyczkiem gorącą mieszankę mleczną. Przelać z powrotem do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać. Masa nieco zgęstnieje. Musi być bardzo gorąca, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
3.Pozostałą kremówkę (1/2 szkl) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :)
Komentarze