Ciasto kruche z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto posiekaj i szybko zagnieć na jednolite ciasto.. Można to szybko zrobić w malakserze. Uformuj dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut. Ale chłodzenie można pominąć.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
Ciasto możesz rozwałkować lub wygnieść nim spód i boki foremki. Rant nie musi być zbyt wysoki. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut .
W tym czasie przygotuj nadzienie. Rabarbar umyj i pokrój na plasterki grubości 1 cm (nie musisz go obierać). Wymieszaj z dżemem truskawkowym, pastą waniliową i mąką ziemniaczaną.
Białka wlej do dużej miski, ubijaj mikserem lub robotem na najwyższych obrotach aż będą sztywne. Kiedy już będą ubite dodawaj po łyżeczce cukier, po każdej porcji starannie mieszając. Białka na końcu powinny być sztywne i lśniące. Wsyp na nie łyżkę mąki ziemniaczanej i wlej ocet winny, wymieszaj.
Na podpieczony spód (nie musi być wystudzony) wyłóż nadzienie rabarbarowo-truskawkowe, przykryj bezą.
Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz 45 minut. Bez powinna mieć chrupiąca skorupkę.
Ciasto zostaw do ostygnięcia w lekko otwartym piekarniku.
Komentarze