Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Wiosenne ciasto

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 200 g masła
    200 g cukru + 20 g
    6 jajek
    2 op. cukru wanilinowego
    420 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ok. 900 g rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel żółtka od białek .Masło utrzyj na puch. Stopniowo dodawaj 1 op. cukru wanilinowego oraz 20 g cukru. Pod koniec dodaj żółtka.
    Do utartego masła dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Powinna wyjść kruszonka. Jedną garść naszej kruszonki odłóż, a pozostałą wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij ciasto dłonią do blaszki.
    Na ciasto wyłóż pokrojony w plasterki rabarbar i posyp pozostałym cukrem wanilinowym.
    Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier. Tak przygotowaną bezę przełóż do rękawa cukierniczego. Na cieście z zrób bezową kratkę.
    Ciasto piecz w 200 C. przez ok. 20 minut. Po czym zmniejsz temp. do 170 i piecz przez następne 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować