Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto (oprócz żółtek )włożyć do misy i zagnieść na konsystencję piasku, dodać żółtka i wyrobić na jednolitą masę. Papierem do pieczenia wyłożyć blaszkę i na to wyłożyć ciasto. Równomiernie wylepić cały spód blachy. Ciasto włożyć na 60 minut do zamrażarki.
2.Piekarnik nagrzać do 180° na funkcji góra – dół, włożyć schłodzony spód ciasta i piec około 20 minut na złoty kolor.
3.Rabarbar pokroić na 1 cm paski i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
4.Truskawki włożyć do garnka, posypać cukrem i zagotować do momentu, aż całkowicie się rozpadną. Zblendować je i gotować dalej około 10 minut aż masa widocznie zgęstnieje.
5.W czasie gdy spód piecze się w piekarniku przygotować bezę: białka ubić na sztywno, kiedy zaczną robić się tzw. chmurki dodawać stopniowo cukier łyżka po łyżce po każdym dodaniu ubijając 1 – 2 min. ubijać do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się.
6.Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, ale go nie wyłączać. Na spód ciasta położyć mus truskawkowy wymieszany z rabarbarem, na to nałożyć bezę.
7.Ciasto piec najpierw w 170° na funkcji góra – dół przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 80° i dosuszyć bezę przez kolejne 20 minut.
8.Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
Komentarze