Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne sezonowe ciasto z rabarbarem i piankową bezą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23x28 cm:

    Ciasto:
    200g mąki pszennej typ 450
    50g mąki krupczatki
    50g cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    200g zimnego masła 82%
    4 żółtka

    Mus:
    300g truskawek (świeżych lub mrożonych)
    100g cukru
    (Opcjonalnie: żel fix gdyby masa nie zrobiła się gęsta)
    200g rabarbaru (można dać więcej)

    Beza:
    4 białka
    180 g cukru drobnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Beza

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz żółtek )włożyć do misy i zagnieść na konsystencję piasku, dodać żółtka i wyrobić na jednolitą masę. Papierem do pieczenia wyłożyć blaszkę i na to wyłożyć ciasto. Równomiernie wylepić cały spód blachy. Ciasto włożyć na 60 minut do zamrażarki.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180° na funkcji góra – dół, włożyć schłodzony spód ciasta i piec około 20 minut na złoty kolor.
  • 3. Rabarbar pokroić na 1 cm paski i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • 4. Truskawki włożyć do garnka, posypać cukrem i zagotować do momentu, aż całkowicie się rozpadną. Zblendować je i gotować dalej około 10 minut aż masa widocznie zgęstnieje.
  • 5. W czasie gdy spód piecze się w piekarniku przygotować bezę: białka ubić na sztywno, kiedy zaczną robić się tzw. chmurki dodawać stopniowo cukier łyżka po łyżce po każdym dodaniu ubijając 1 – 2 min. ubijać do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się.
  • 6. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, ale go nie wyłączać. Na spód ciasta położyć mus truskawkowy wymieszany z rabarbarem, na to nałożyć bezę.
  • 7. Ciasto piec najpierw w 170° na funkcji góra – dół przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 80° i dosuszyć bezę przez kolejne 20 minut.
  • 8. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować