Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło i szyko posiekać nożem.
Dodać żółtka, cukier i śmietanę. Zagnieść ciasto ,zawinąc w folię i włożyć do zamrażarki na 20 minut.
Blachę o wymiarach 32x22 cm wyłozyć papierem do pieczenia. Spód blachy wylepić kruchym ciastem ,nakłuć widelce.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Owoce wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, do ubitych białek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwile miksować.
Podpieczony spód wyjąć , wyłożyć na nim owoce i ubite białka, włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na godzinę, wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia
Komentarze