Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

4.5 (143 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rabarbar uwielbiam , czekam na niego całą zimę. :)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche:

    2 niepełne szklanki mąki pszennej
    125 g zimnego masła
    pół szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 18 %
    4 żółtka

    nadzienie :

    6 łodyg rabarbaru
    1 szklanka wiśni bez pestek
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    beza :

    4 białka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać masło i szyko posiekać nożem.
    Dodać żółtka, cukier i śmietanę. Zagnieść ciasto ,zawinąc w folię i włożyć do zamrażarki na 20 minut.

    Blachę o wymiarach 32x22 cm wyłozyć papierem do pieczenia. Spód blachy wylepić kruchym ciastem ,nakłuć widelce.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

    Owoce wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.

    Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, do ubitych białek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwile miksować.

    Podpieczony spód wyjąć , wyłożyć na nim owoce i ubite białka, włożyć do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na godzinę, wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też ten przepis na ciasto z rabarbarem
 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować