Ciasto kruche z masą budyniowo-pomarańczową i kruszonką

4.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto pieczone z budyniem na soku pomarańczowy. Ciasto wyszło, kruche, winne i pyszne.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    -300 g. masła
    -100 g. cukru
    -3 jajka
    -600 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:
    -1,5 l. soku pomarańczowego 100 % (z kartoniku)
    -3 budynie waniliowe
    -5 łyżek cukru
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 budyń waniliowy do śmietanki

    DO OPRÓSZENIA :
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciasto z budyniem

Ciasto kruche z masą budyniowo-pomarańczową i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche z masą  budyniowo-pomarańczową i kruszonką 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i na niższych obrotach miksera zmiksować. 1/3 odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść. Tym zagniecionym ciastem, wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto kruche z masą  budyniowo-pomarańczową i kruszonką 2. Ciasto podpiec 15 mn. w 175 *C i trochę ostudzić.
  • Ciasto kruche z masą  budyniowo-pomarańczową i kruszonką 3. masa- 3 budynie ugotować na soku, ostudzić do ciepłego, często mieszając. Śmietankę rozmieszać z ostatnim budyniem. Wlać do wcześniej ugotowanego letniego budyniu i wymieszać. Przelać na podpieczone ciasto i rozsmarować.
  • Ciasto kruche z masą  budyniowo-pomarańczową i kruszonką 4. Rozsypać pozostawioną kruszonkę.
  • Ciasto kruche z masą  budyniowo-pomarańczową i kruszonką 5. Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować