Murzynek z musem budyniowo-dyniowym i masą śmietankową

3.6 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealne połączenie czekoladowego murzynka i słodkiej kremówki z wykorzystaniem w sezonie jesiennym naszej ulubionej dyni. Ciasto pysznie się prezentuje i zadowoli niejednego łasucha :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • murzynek: 5 jajek
    2 szklanki mąki
    250 g masła
    1,5 szklanki cukru
    3 czubate łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki wody
    mus budyniowo-dyniowy: słoik marynowanej dyni (0,75l)
    2 budynie waniliowe
    4 łyżki cukru
    1 szklanka mleka
    aromat pomarańczowy
    masa śmietankowa: 400 ml śmietany 30 proc.2-3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

3.6 (10 ocen)

Murzynek z musem budyniowo-dyniowym i masą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Murzynek: do garnka przełóż posiekane masło, cukier, wodę i kakao. Wymieszaj i połącz do zagotowania, po czym odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto przełóż do foremki o śr.24/24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok.40-45 minut w 180 st. do tzw. suchego patyczka. Ostudź. W ostudzonym cieście zrób niewielkie, w tej samej odległości, otwory (np. kieliszkiem). Środek otworów zachowaj na kruszonkę.
  • 2. Mus budyniowo-dyniowy: dynię wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę, następnie zagotuj. Proszek budyniowy wymieszaj w mleku, razem z cukrem i dodaj do gotującego się musu. Z powstałej mieszanki ugotuj gęsty budyń. Budyniem zalej wierzch murzynka, dbając, by dokładnie zapełnił otwory. Odstaw do zastygnięcia.
  • 3. Masa śmietankowa: zimną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody. Odstaw do napęcznienia, po czym rozpuść podgrzewając. Żelatynę połącz z masą śmietanową i wyłóż na mus budyniowo-dyniowy. Wierzch posyp pokruszonym ciastem z otworów murzynka. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na min.2-3 godz. a najlepiej na całą noc.

Porady

*zamiast dyni możemy użyć brzoskwiń z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kakao Śmietana 30% Jajka Budyń waniliowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować