REKLAMA

Szpinakowe ciasto z masą pomarańczową

wyświetlono: 1560 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Lekkie, smaczne , proste w przygotowaniu ciasto , doskonałe na każdą okazję , z dostępnych składników . Umili popołudniową herbatę czy kawę w gronie rodziny czy znajomych :) Duża blacha wystarczy na sporą liczbę osób :)

opublikowany: 25.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    1 opakowanie mrożonego szpinaku - 450g
    4 jajka
    3/4 szklanki oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 cukier z ekstraktem wanilii
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli

    Masa pomarańczowa :
    500 ml śmietany 36 %
    500 g sera białego mielonego
    1/2 szklanki dżemu pomarańczowego
    2 galaretki pomarańczowe
    1 łyżka żelatyny
    2 szklanki wrzącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 krople aromatu pomarańczowego

    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 26 cm x 38 cm
Ocena:

(średnia 5 z 11 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Szpinakowe ciasto z masą pomarańczową 1. Szpinak rozmrażam , wykładam go z opakowania na sitku , odsączam płyn , miksuję blenderem z połową oleju . Białka jaj ubijam ze szczyptą soli na sztywno , ciągle miksując dodaję cukier i cukier z wanilią , dodaję żółtka , miksuję , dodaję pozostały olej , miksuję , dodaję szpinak , miksuję , dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , miksuję . Puszystą masę przekładam do blaszki , piekę ok . 45 minut w temperaturze 180 stopni , studzę . Ciasto przekrawam na dwa placki , dolną część wykładam na dno blaszki . Górną część równam , okruchy ciasta rozdrabniam palcami na posypkę .
  • Szpinakowe ciasto z masą pomarańczową 2. Galaretki mieszam z żelatyną , zalewam wrzącą wodą , mieszam , pozostawiam do wystudzenia . Śmietanę z cukrem pudrem i aromatem ubijam na sztywno , ciągle miksując dodaję ser , miksuję , dodaję dżem , miksuję , dodaję galaretkę , miksuję . 3/4 masy przekładam na przygotowane ciasto , przykrywam drugim plackiem i wykładam pozostałą masę . Na masę wysypuję posypkę . Ciasto wstawiam do lodówki na dwie godziny do całkowitego zastudzenia masy .

Notka redakcyjna

Porady

Jak dla mnie aby ciasto się udało , na masę szpinakową trzeba ubić dobrze białka - wtedy ciasto będzie puszyste . Jeśli chodzi o masę pomarańczową , galaretka musi być dobrze wystudzona , masa szybko nam się zagęszcza i ma ładną strukturę :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE