Ciasto kruche z jagodami i budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest bardzo smaczne, u nas pół blaszki zniknęło za pierwszym posiedzeniem ;)

Delikatna pianka budyniowa świetnie smakuje z kruchym ciastem i jagodami. Jest to wyjątkowe ciasto, które poza sezonem z powodzeniem można upiec z dodatkiem mrożonych owoców.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    2,5 szkl mąki

    250g masła

    3 łyżki cukru pudru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    5 żółtek

    szczypta soli

    kilka kropel ekstraktu waniliowego



    Pianka budyniowa:

    5 białek

    szczypta soli

    szkl cukru

    2 budynie waniliowe

    1/2 szkl oleju



    1,5 szkl jagód

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Budynie Pianka

Ciasto kruche z jagodami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Blaszkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć jedną część ciasta. Podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Przestudzić.

    Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Dodać cukier. Ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać budyń i olej. Zmiksować. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Posypać jagodami i zetrzeć pozostałą część ciasta.

    Ciasto piec ok 40-50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Budyń Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować