Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, posiekane masło, śmietanę i cukier. Zagnieć gładkie ciasto i podziel na dwie części (1/3 i 2/3). Schłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie większą częścią ciasta wylep dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia (o śr.25/30 cm) i piecz 15 minut w 180 st. Wystudź.
2.Pianka budyniowa: białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodaj proszek budyniowy, a następnie małą strużką wlej olej i ubij na najmniejszych obrotach miksera. Pianę wyłóż na podpieczony, zimny kruchy spód wtykając umyte, odszypułkowane, przekrojone na pół truskawki. Wierzch pianki posyp jagodami i zetrzyj pozostałe kruche ciasto. Ciasto zapiekaj jeszcze 30-40 minut w 180 st. Posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze