Ciasto kokosowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Apetyczne i efektownie wglądające ciasto, które uświetni każda uroczystość.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 1 szklanka
    - wiórki kokosowe: 1 szklanka
    - margaryna: 0.67 opakowania
    - kasza manna: 0.5 szklanki
    - mąka kartoflana: 1 łyżka
    - mąka kukurydziana: 2 łyżki
    - cukier puder: 5 łyżek
    - cukier: 0.5 szklanki
    - jajka: 5 sztuk
    - proszek do pieczenia: 15 gramów
    - mrożone truskawki: 500 gramów
    - śmietana kremówka: 330 mililitrów
    - mleczko kokosowe: 400 mililitrów
    - galaretki truskawkowe: 2 sztuki
    - polewa czekoladowa deserowa: 1 opakowanie
    - małe bezy: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kokosowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kokosowo-truskawkowe 1. Do misy robota wbić jajka, dodać cukier i ubić kilka minut na puszystą masę. Do miski wsypać 3 rodzaje mąki, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodać małe opakowanie proszku do pieczenia, wymieszać. Margarynę włożyć do miseczki, wstawić do mikrofalówki na 1 minutę, gdy lekko się rozpuści wlać do masy z jajek, dodać mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie zmiksować. Tortownicę posypać wiórkami kokosowymi, przełożyć do niej ciasto. Na cieście ułożyć mrożone truskawki. Wstawiać formę do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, piec 50 minut. Po upieczeniu, przestudzić.
  • Ciasto kokosowo-truskawkowe 2. W między czasie przygotować masę. Ubijamy na sztywno bitą śmietanę i wstawiamy do lodówki. Do rondelka wsypać mrożone truskawki, posypać je cukrem pudrem i zagotować, gotować aż truskawki puszczą sok, zmniejszyć ciepło i gotować aż truskawki się rozgotują, wtedy wlewamy całe opakowanie 400 ml mleczka kokosowego i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Masę studzimy, a gdy będzie lekko tężejąca wsypujemy małe bezy lekko je krusząc, ilość w zależności od tego jaka chcemy uzyskać słodycz. Następnie wlewamy masę do ubitej śmietany i mieszamy za pomocą trzepaczki, wylewamy na przestudzone ciasto.
  • Ciasto kokosowo-truskawkowe 3. Do wody o temp. 90 stopni wkładamy opakowanie polewy czekoladowej - deserowej i trzymamy około 5 minut aż stanie się płynna, odcinamy brzeg i dekorujemy powierzchnię ciasta wg swojego pomysłu. Powierzchnię dekorujemy małymi bezikami lub bitą śmietaną. Tortownice wstawiamy do lodówki na cała noc. Nazajutrz delikatnie ostrym nożem obkrawamy całość, otwieramy tortownicę i zsuwamy ciasto na talerz
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Bounty

To może cię zainteresować