Ciasto kokosowo ajerkoniakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier , cały czas ubijając. Dodawać żółtka i ubić do połączenia. Na koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Ciasto przelać do natluszczonej i wyłożonej papierem blachy i piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut . Wyjąć, wystudzić.
2.Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy. Garnek zdjąć z palnika i do gorącej masy dodać masło, wymieszać, aby masło się roztopiło. Masę kokosową wystudzić i wyłożyć na biszkopt, wyrównać.
3. Masa ajerkoniakowa:
Do rondelka wlać tak mniej wiecej szklankę mleka, wsypać cukier, zagotować. Do miski wlać ajerkoniak i resztę mleka, dodać obie mąki, krótko zmiksować na jednolitą masę. Mleko zestawić z palnika, wlać, cały czas mieszając, masę ajerkoniakową. Rondel z powrotem wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować chwilę.
Zostawić do całkowitego ostudzenia.
Do miski włożyć miękkie masło, stopniowo, po 1 łyżce dodawać zimny budyń ajerkoniakowy, cały czas miksując. Mase ajerkoniakowa wyłozyc na ciasto z masa kokosowa , schłodzic, Smacznego.
Komentarze